Astfel, organizatorii World Press Photo au publicat un comunicat de presa pe site-ul oficial prin care puncteaza in detaliu concluziile expertilor in fotografie digitala, precizand ca suedezul Paul Hansen, autorul imaginii in cauza, a "cooperat din nou in totalitate la investigatia condusa de expertii independenti".
"Am analizat imaginea RAW, furnizata de World Press Photo, si imaginea JPEG rezultata. Este evident ca fotografia publicata a fost retusata in ceea ce priveste culoarea si nuanta atat globale cat si locale. In afara de aceasta, totusi, nu am gasit nicio dovada de manipulare sau compozitie fotografica semnificativa", explica Dr. Hanry Farid, profesor de informatica la Universitatea Dartmouth din Statele Unite, cofondator si CTO (Chief Technology Officer) la Fourandsix Technologies & Kevin Connor, continuand prin infirmarea, insotita de explicatii, a analizelor asupra fotografiei care au circulat in presa.
Astfel, potrivit acestuia, analiza XMP arata doar ca fisierul respectiv "a fost ajustat in programul Adobe Photoshop, modulul Camera Raw, in diferite ocazii inainte sa fie deschis in Photoshop si sa fie salvat ca JPEG", fara sa reflecte daca este vorba, de fapt, de o compozitie din mai multe fisiere.
Comunicatul World Press Photo continua prin mentionarea unor reguli ale "celei mai bune competitii internationale de fotojurnalism": "Regulile de inscriere in concurs precizeaza ca imaginile nu trebuie sa fie modificate. Este acceptata doar retusarea care se conformeaza standardelor acceptate in prezent in industrie. Juriul va lua in considerare ceea ce socoteste acceptabil in fiecare categorie in timpul jurizarii si poate cere de la fotografi fisiere sau scanuri originale, neretusate pentru a fi examinate. In caz ca exista indoieli dupa finalizarea jurizarii, exista o procedura de reexaminare a fisierelor care ar putea duce in final la descalificarea operei si la retragerea trofeului."
Fotografia care a castigat trofeul World Press Photo of the Year in 2013, cel mai prestigios premiu din fotografia de presa, ar fi fost de fapt trucata, potrivit unui site specializat in tehnologie, care explica intr-un articol cum fotograful ar fi adus modificari imaginii inainte ca aceasta sa fie inscrisa in concurs.
Descoperirea a venit de la Neal Krawetz, analist de imagini in medicina legala. Potrivit articolului de pe Extreme Tech, care explica in detaliu cum a decurs analiza manipularii fotografiei Autorul articolului atrage atentia asupra barbatului din partea stanga a fotografiei, care tine picioarele copilului pe maini si a carui fata iluminata digital iese in evidenta pe harta ELA, asa cum se intampla si cu fetele celorlalti barbati si cu giulgiurile copiilor.
"In principiu, Hansen a facut o serie de fotografii si mai tarziu, dupa ce si-a dat seama ca fotografia cu cea mai dramatica situare a iesit prea intunecata si in umbra, a hotarat sa aduca impreuna imagini diferite si sa aplice o cantitate generoasa de lumina in regiunile cu umbra", mai scrie autorul articolului.