Fie că ai nevoie de mai mult spaţiu, că îţi doreşti să locuieşti într-un cartier diferit sau chiar în afara oraşului, ori că familia ta s-a mărit, există câteva lucruri importante de luat în considerare înainte de a alege o casă. Noi am făcut o listă cu cele mai importante aspecte de care ar trebui să ţii cont atunci când faci această schimbare.

Evaluează ce e mai important pentru tine

Înainte de a începe căutările, stabileşte, eventual împreună cu familia ta, care sunt aspectele cele mai importante legate de viitoarea voastră locuinţă. De exemplu, dacă locuieşti în capitală, înainte să treci în revistă toate casele de vanzare din Bucuresti, ar trebui să te gândeşti dacă îţi doreşti să locuieşti într-o anumită zonă a oraşului sau chiar şi în comunele din apropiere. Evident, această chestiune va fi legată şi de bugetul pe care îl ai la dispoziţie. De asemenea, ar trebui să decizi dacă pentru tine este mai important terenul din jurul casei sau cât de spaţioasă este locuinţa, deoarece este posibil să nu le poţi avea pe amândouă.

Posibile renovări

Dacă ai găsit deja o casă care îţi place mult, înainte de a încheia un acord verbal cu proprietarul sau agentul imobiliar şi înainte de a trece la redactarea unui precontract, analizează cu atenție posibilele renovări pe care ar trebui să le faci imediat sau chiar în următorii doi sau trei ani. În funcţie de bugetul pe care îl ai la dispoziție pentru eventualele lucrări de renovare, mai mici sau mai mari, poţi decide dacă locuința pe care ai găsit-o este cu adevărat investiţia potrivită pentru tine.

Cheltuieli de întreţinere

Casele pot veni la pachet cu cheltuieli mai mari de întreținere comparativ cu un apartament, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Aşadar, un aspect pe care ar trebui să îl iei în considerare este bugetul lunar pe care îl vei avea la dispoziţie pentru întreţinerea adecvată a casei. În plus, după achiziţie ar trebui să ai în vedere şi crearea unui buget pentru urgenţe casnice, de exemplu, probleme cu acoperișul sau sistemul de încălzire.

Spaţiu în plus

Un alt aspect de care trebuie să ţii cont se referă la spaţiul casei care, cel mai probabil, va fi mai mare decât cel al apartamentului în care ai locuit anterior. Aşadar, este posibil să fie nevoie să îţi comanzi o mobilă diferită sau o serie de alte piese de mobilier pentru „a acoperi” diferenţa de spaţiu.

Lucrările de la exterior

De obicei, proprietarii de apartamente nu sunt responsabili pentru întreținerea unei curți sau a unei grădini, așa că ar trebui să iei în considerare şi eventualele cheltuieli impuse de amenajarea corespunzătoare şi, ulterior, de îngrijirea spaţiului exterior din jurul casei. Dacă vrei să reamenajezi grădina, include şi acest aspect în planul tău de cheltuieli. 

Transportul spre serviciu şi şcoală

Dacă nu ai maşină sau nu eşti dispus să conduci în fiecare zi, când îţi alegi o casă, mai ales dacă este situată într-un cartier rezidenţial la ieşire din oraş sau într-o comună vecină, trebuie neapărat să iei în calcul problema transportului şi a eventualelor schimbări de rutină pe termen lung. Poate că în prezent există soluţii de transport viabile pentru tine şi familia ta, dar, de exemplu, înscrierea copilului la şcoală şi însoţirea lui la unitatea de învăţământ pot ridica noi probleme. Aşadar, este bine să analizezi acest aspect pe termen lung. 

Achiziţia unei case este un moment important în viaţa unei persoane sau a unei familii. Luând în considerare preferinţele personale, dar şi aspectele discutate mai sus, vei face, cu siguranţă, alegerea cea mai potrivită.  

Sursa foto: Unsplash.com