"A înflorit în prima zi de Crăciun şi începe deja să se închidă. Floarea are o durată de viaţă de 72 de ore, în timpul căreia degajă un miros puternic de carne putrezită pentru a atrage muştele şi insectele polenizatoare", a declarat joi botanista Patricia Oliveira.

Potrivit aceleiaşi specialiste, înflorirea acestei plante, cunoscută şi sub denumirea de "floarea-cadavru", este un eveniment rar, care se produce la un interval de mai mulţi ani.

"Aceasta este cea de-a doua înflorire a ei. Prima a avut loc în decembrie 2010", a precizat ea.

Denumirea ştiinţifică a florii este "Amorphophallus titanum", care înseamnă "penis uriaş diform", explică Patricia Oliveira.

Planta din grădina botanică braziliană avea, joi, înălţimea de 167 de centimetri, dar specia Arum Titan, originară din insula Sumatra, poate ajunge şi până la o înălţime de trei metri.

Această specie a fost descrisă pentru prima dată în 1878 de naturalistul italian Odoardo Beccari. Zece ani mai târziu ea a înflorit pentru prima dată la Grădina Botanică Kew din Londra, iar botaniştii au fost nevoiţi să aştepte până în 1926 pentru a asista la o nouă înflorire a plantei.

Floarea-cadavru din Grădina Botanică Inhotim a crescut din seminţe expediate de specialiştii de la Grădina Botanică Marie Selby din Florida.