care se aflau de mai mulţi ani în "mâinile" traficanţilor de droguri.

Cu doar câteva luni înainte de începerea Cupei Mondiale, autorităţile din Rio de Janeiro au anunţat că poliţia braziliană a ocupat şi zona de vest a oraşului, una dintre cele mai violente din Brazilia în care două bande de traficanţi de droguri se luptă pentru preluarea controlului.

Însă, potrivit CNN, lucrurile nu sunt chiar aşa cum sunt prezentate de autorităţi.

Astfel, dacă poliţia a vizat în principal acele cartiere sărace aflate în vecinătatea apropiată a plajelor sau a zonelor turistice, sute de astfel de favele au rămas nesupravegheate, iar traficanţii de droguri îşi vând marfa în timpul zilei, cu armele la vedere, în apropierea copiilor care merg la şcoală.

Vânzările se fac la colţuri de stradă, pe măsuţe pline de pungi cu marijuana, haşiş, cocaină sau crack.

"Cel mai mult se vinde cocaina, care costă cam opt dolari doza", spune Jorge.

Doza de crack costă în jur de 2 dolari, iar o punguţă cu marijuana costă 4 dolari.

Cei mai mulţi dintre clienţi sunt localnici, însă traficanţii susţin că au din ce în ce mai mulţi clienţi din cartierele mai bogate, care au fost nevoiţi să vină aici din cauza prezenţei poliţiei în zonele respective.

"Eu m-am născut în mijlocul traficului de droguri, nu am avut altă alternativă. Dacă ar fi să-mi aleg altă meserie, aş fi pompier sau doctor", mărturiseşte Jorge, care are 22 de ani, şi care vinde droguri cu arma pe umăr.

Bărbatul crede că prezenţa poliţiei va înrăutăţi viaţa în comunitatea lor. Ca urmare a controversatului program vizând securitatea, poliţia a reuşit să reducă numărul crimelor în cartierele în care au preluat controlul, însă forţele de ordine au fost aspru criticate pentru tacticele aplicate, mulţi dintre poliţişti fiind acuzaţi de crimă.

Turneul final al Cupei Mondiale se va disputa în perioada 12 iunie - 13 iulie. Multe dintre echipele participante s-au deplasat deja în Brazilia în vederea turneului final.