a fost in sfarsit descifrat, gratie tehnologiilor moderne care permit testele ADN.
Identitatea criminalului in serie Jack Spintecatorul, din Londra secolului al 19-lea, a fost descoperita dupa 126 de ani de la sirul de crime care a ingrozit metropola, gratie testelor ADN facute pe materia organica de pe un sal al unei victime.
Barbatul responsabil pentru cel putin cinci crime petrecute in Londra, in toamna anului 1888, a fost identificat in persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei sase suspecti anchetati la momentul respectiv. Probele ADN au demonstrat fara dubiu ca Jack Spintecatorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la inceputul anilor 1880, emigrand din tara sa natala impreuna cu familia din cauza pogromului rus.
Kosminski lucra ca frizer, potrivit documentelor autoritatilor londoneze, si suferea de o boala mentala, cel mai probabil schizofrenie paranoida. Documentele medicale ale vremii arata ca barbatul avea halucinatii auditive si il descriu totodata ca fiind un misogin cu inclinații patologice spre masturbare.
Descoperirea identitatii lui Jack Spintecatorul, cum a ajuns sa fie supranumit criminalul considerat in epoca incarnarea diavolului, a fost posibila dupa ce un colectionar a cumparat un sal, in 2007, la o licitatie cu obiecte care au avut legatura cu sirul de crime. Russel Edwards, un britanic interesat de misterul crimelor de foarte multi ani, a cumparat acest sal, desi multi alti experti in seria de crime nu i-au atribuit niciodata vreo important acestui obiect vestimentar.
Edwards a descoperit ca obiectul fusese luat de un politist care a participat la ancheta crimelor si oferit sotiei sale. Timp de peste un secol, salul a ramas in familia politistului, in mod suprinzator fara sa fie spalat vreodata.
Salul s-a aflat in posesia Muzeului de Criminalistica din Londra din 1991 pana in 2007, fara sa fi fost testat vreodata pentru urme de ADN sau sa fie expus. In 2001, a revenit in familia anchetatorului crimelor din 1888. Cinci ani mai tarziu, un test ADN a fost efectuat asupra tesaturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4, dar rezultatele au fost neconcludente.
Dupa ce a fost cumparat in 2007 de Russel Edwards, entuziastul criminalist amator a facut mai multe cercetari pentru a afla provenienta exacta a salului. Dupa ce a avut confirmarea ca obiectul a fost gasit langa cadavrul ultimei victime a lui Jack Spintecatorul, in 2011 Edwards a apelat la ajutorul unui expert criminalist si a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existenta unor eventuale pete de sange sau alt material genetic pe tesatura.
Rezultatele au fost uimitoare. Expertul a identificat urme de sange si de sperma. Cercetarile ulterioare au relevat prezența ADN-ului indeajuns de bine pastrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urmașilor victimei și a rudelor unora dintre barbații banuiti a fi criminalul.
In 2012, anchetatorii au reușit sa gaseasca o ruda a criminalului, cele mai multe indicii din epoca indicand faptul ca frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintecatorul. Rezultatele ADN au confirmat dupa aproape doi ani de cercetare și teste ca sperma gasita pe șal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost deslușit la 126 de ani de la oribilele crime.
Aaron Kosminski avea 23 de ani cand a comis crimele și locuia cu cei doi frați ai sai și cu o sora a sa foarte aproape de locul unde a fost gasita una dintre victime. In ciuda faptului ca fusese identificat de un martor ca fiind prezent in locul unde a fost ucisa una dintre femei, poliția londoneza nu a avut, in 1888, sufieciente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vieții sale intr-un azil pentru persoane cu boli psihice. A decedat pe 24 martie 1919.
Lipsa unui vinovat in seria de crime a dus la apariția multor teorii și suspectarea chiar a unor membri ai familiei regale britanice ca fiind Jack Spintecatorul. Printre numele celebre banuite a fi autorii crimelor se numara nepotul reginei Victoria, Prințul Albert Victor, Duce de Clarence, pictorul postimpresionist Walter Sickert, fostul prim-ministru liberal britanic William Gladstone și chiar scriitorul Lewis Carroll, autorul celebrei carti "Alice in Țara Minunilor".
Mai multe detalii pe Stirileprotv.ro