Potrivit estimarilor facute de Academia Nationala de Stiinte, pana in anul 2100 nivelul marilor va creste chiar si cu 1,4 metri fata de cel prezent.
Iata care sunt insulele care risca sa dispara din aceasta cauza:
1. Insulele Kiribati: plajele si satele sunt afectate de maree, iar presedintele negociaza in prezent cu guvernul din Fiji, pentru cumpararea de pamant si mutarea celor 102,697 de locuitori. Deja mare parte a acestei populatii s-a mutat pe insula Tarawam, dupa ce oceanul le-a acoperit complet casele. AICI poze cu insulele Kiribati.
2. Maldive: locuitorii celor 1.100 de insulite se afla la cel mai jos nivel din lume pentru o insula, numai 1,3 metri peste nivelul marii. O crestere a nivelului cu numai 0,9 metri ar insemna scufundarea insulei. AICI imagini cu insulele Maldive.
3. Seychelles: deja turistii incep sa fie dezamagiti de ingustarea plajelor, iar in curand marea va ajunge pana la intrarea in hoteluri, care se afla acum la o distanta considerabila. AICI fotografii din insule.
4. Insulele Torres: sunt 274 de insulite aflate intre Australia si Noua Guinee, cu o populatie de numai 8.000 de oameni, care au inceput sa se trezeasca noaptea cu locuintele inundate din cauza mareelor.
5. Insula Tegua: cei 100 de locuitori ai acestei insule, care face parte din Insulele Torres, au fost declarati in anul 2005 drept primii “refugiati din motive climaterice”. Aici nu doar nivelul apelor a crescut, provocand inundatii, dar si insula s-a scufundat 12 cm.
6. Insulele Solomon: la fel ca Tegua, si aceste insule incep sa se scufunde. Sunt 992 de insule, locuite de 584.578 de oameni. Vedeti AICI mai multe informatii si poze cu insulele Solomon.
7. Micronesia: cele 607 insulite muntoase au inceput deja sa dispara, cativa centimetri ajungand sub apa. Chiar si cimitirele au fost inundate, iar culturile sunt distruse. Ar fi suficienta o crestere a nivelului marilor cu numai 1 metru, pentru ca acest paradis tropical sa dispara.
8. Insulele Palau: insulele aflate langa Filipine sunt deja afectate de apa, care inainteaza asemeni “unui tsunami lent”, dupa cum descrie situatia chiar presedintele, Johnson Toribiong. Poze din Palau.
9. Insulele Carteret: casele si culturile sunt distruse, iar fantanile otravite de apa marina. Aceste insule, aflate in Oceanul Pacific, ar putea fi nelocuibile chiar din anul 2015.
10. Insulele Tuvalu: sunt 6 atoli si 3 insule, toate aflate la numai cativa metri fata de nivelul marii. Premierul Saufatu Sopoanga a declarat ca amenintarea apelor este similara “unui atac terorist lent si continuu”. AICI puteti vedea imagini din Tuvalu.
11. Bangladesh: desi nu este o insula, cei 156 de milioane de locutori sunt afectati in fiecare an de inundatii grave, care distrug aproximativ un sfert din suprafata tarii. Fermierii au fost nevoiti sa invete sa faca agricultura pe plute din paie, ca sa nu mai ramana fara recolte.