Pesticidele sunt asociate problemelor de creştere la copii şi pot acţiona ca agenţi cancerigeni sau afecta sistemul endocrin.
Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com.
Folosind informaţiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conţin pesticide.
Cele 12 fructe şi legume care conţin concentraţii mai mari de pesticide
12. Cartofii
S-a descoperit că un cartof obişnuit conţine o importantă cantitate de pesticide, raportată la greutate.
11. Mazărea
O singură mostră conţine 13 tipuri diferite de pesticide.
10. Roşiile Cherry
O singură roşie conţinea 13 tipuri diferite de pesticide.
9. Castraveţii
Nu foarte multe s-au schimbat în privinţa castraveţilor, aceştia rămânând pe acceaşi poziţie ca în clasamentul de anul trecut.
8. Gogoşarii
Un număr de 15 pesticide au fost depistate într-un singur gogoşar.
7. Spanacul
Frunzele sale verzi au coborât pe locul şapte anul acesta, de pe poziţia a şasea, ocupată anul trecut.
6. Ţelina
Ţelina ocupă locul al şaselea în clasamentul din 2015
5. Strugurii
O singură boabă de strugure conţine 15 pesticide
4. Căpşunile
La fel ca în cazul roşiilor cherry, într-o singură căpşună au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide.
3. Nectarinele
Un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine importate în SUA şi analizate de EWG conţineau cel puţin un tip de pesticid.
2. Piersicile
Cel puţin un tip de pesticide a fost identificat în 98% din piersicile supuse testelor.
1. Merele
Acest fruct ocupă prima poziţie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) conţineau cel puţin un tip de pesticide.