Starea de insomnie poate fi cauzată de mai mulţi factori, amplificaţi de un stil de viaţă agitat şi de activităţi zilnice obositoare şi stresante pentru organism. Huffington Post abordează problema insomniei discutând cu o serie de medici de specialitate în acest domeniu.
Conform medicilor insomnia poate fi combătută prin simpla eliminare a anumitor obiceiuri nesănătoase.
Statul în pat nu ajută la nimic
În momentul în care nu pot dormi majoritatea celor care suferă de insomnie aleg să continue să stea în pat cu lumina stinsă, sperând că în acest fel somnul le va reveni. Medicul Nitun Verma, specialist în insomnie, susţine că această metodă nu va ajuta.
Cel mai indicat lucru în această situaţie este să îţi găseşti ceva de făcut. Medicul este de părere că cititul câtorva pagini dintr-o carte este o sarcină cât se poate de bună pentru revenirea somnului.
Consumul de alcool înainte de somn, un minus sigur
Consumul de alcool înainte de culcare în speranţa ca această substanţă va ajuta la adormire este o activitate total nerecomandată de medici. Este posibil ca alcoolul să vă adoarmă pentru moment însă după trecerea efectului băuturii corpul se va trezi din nou. Cel mai bun sfat pe care medicii îl pot da legat de alcool este reducerea consumului cu câteva ore înainte de culcare.
Navigatul pe internet nu ajută
Medicul Nitun Verma susţine că navigatul pe internet în momentul în care nu reuşim să dormim nu va ajuta în niciun fel.
Deoarece lumina emanata de ecranul calculatorului, a laptopului sau al tabletei este destul de puternică pe întuneric, ochii ne vor rămâne alerţi, îndepărtând starea de somn. Cel mai indicat înainte de somn este înlăturarea tuturor gadget-urilor şi micşorarea nivelului de lumină din locuinţă.
Evitaţi cofeina
Cel mai mare inamic al somnului este cofeina. Potrivit medicilor această substanţă are nevoia de circa 6 ore pentru a fi eliminată complet din organism, aşa că ceal mai bun sfat pentru un somn liniştit este renunţarea la cafea, ceai şi chiar unele băuturi carbogazoase pentru a putea dormi bine.
Exerciţiile fizice înainte de culcare nu sunt recomandate
Medicii susţin că exerciţiile fizice înainte de culcare reprezintă unul dintre factorii importanţi cauzatori de insomnie. Pentru că exerciţiile fizice măresc temperatura corpului, creierul va înţelege că nu este acel moment al zilei în care trebuie să dormim, astfel încât nevoia de somn va fi amânată până când temperatura în corp va scădea.
Este recomandat ca exerciţiile fizice să nu fie făcute cu cel puţin două ore înainte de ora de somn.
Lucratul din pat poate alunga somnul
Multe persoane şi-au făcut un obicei din a lucra din pat, însă medicii spun că acest lucru poate cauza insomnii deoarece creierul va asocia stresul acumulat prin lucru cu acest spaţiu de odihnă reprezentat de pat.
Astfel, insomnia va fi generată de o stare de nelinişte pe care creierul o capătă de la activităţile care în mod obişnuit nu ar trebui aduse în pat.