Diferenta dintre cei mai bogati oameni din lume si jumatatea saraca a Planetei este mai mare decat se credea initial - doar 8 persoane, incluzandu-i pe Bill Gates si Michael Bloomberg, au averi cumulate mai mari decat 3.6 miliarde de persoane.

O situatie "indecenta" care exacerbează inegalitatile, a apreciat organizatia nonguvernamentala Oxfam intr-un raport publicat in avanpremiera Forumului Economic Mondial, care incepe marti la Davos.

Comparativ, in 2010 era nevoie de activele combinate ale celor mai bogate 43 de persoane pentru a egala averea celor mai saraci 50% din locuitorii lumii.

"Este indecent ca atat de multa bogatie sa fie concentrata in mainile unei minoritati atat de infime, atunci cand stim ca o persoana din 10 trăieste cu mai putin de doi dolari pe zi", a declarat purtătorul de cuvânt al Oxfam, Manon Aubry.

Oxfam si-a bazat calculele pe date furnizate de banca elvetiana Credit Suisse si revista Forbes. Cele opt persoane din raportul Oxfam sunt Bill Gates (cofondatorul Microsoft), Amancio Ortega (fondatorul Inditex), investitorul Warren Buffett, mexicanul Carlos Slim, Jeff Bezos (seful Amazon), Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook), Larry Ellison (seful Oracle) si fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg.

Raportul Oxfam, intitulat "O economie în serviciul celor 99%", dezvaluie modul in care "marile companii si indivizii cei mai bogati exacerbeaza inegalitatile prin exploatarea unui sistem economic defect, ocolind plata impozitelor, reducand salariile si maximizand veniturile actionarilor". Oxfam denunta presiunile care se exercita asupra salariilor la nivel mondial, precum si facilitatile fiscale de care beneficiază companiile sau recursul la paradisurile fiscale.

Inegalitatea a devenit unul din principalele subiecte pe agenda liderilor lumii, directorul general al Fondului Monetar Internaţional si Papa numarandu-se printre cei care au atras atentia asupra efectelor sale corozive.