Cortizolul, asa-numitul hormon al stresului, este descarcat imediat ce bebelusii parasesc pantecele mamei. Contribuie decisiv la adaptare si se reechilibreaza in urmatoarele ore. Este necesar sa-l tinem sub control de-a lungul vietii, din cel putin doua motive. Asigura instictele in situatii-cheie, dar poate sa si imbatraneasca organismul in ritm accelerat.

1 noiembrie 2014. Micuta Casia a trecut prin cel mai stresant moment al vietii ei, desi abia a venit pe lume. Foarte putini constientizeaza cat de grea este trecerea dintr-un mediu lichid in unul condus de aer.

"Trecerea dintr-un mediu in care a stat noua luni in mediul extern e o drama. Asta inseamna ca, de la o anumita presiune care este intrauterina, copilul iese la aer fara bazinul in care a inotat noua luni si diferenta de presiune este foarte mare pentru el", a explicat dr. Mihaela Scheider, sef sectie neronatologie.

Asa apare prima respiratie. Totul se petrece rapid. Cordonul ombilical este taiat si, in acel moment, toti asa-numitii hormoni de stres ai bebelusului urca pana la cer. In urmatoarele ore trebuie sa apara echilibrul in organism.

Toate evimentele care i se intamplau bebelusului in burtica mamei se deruleaza acum diametral opus. Altfel circula sangele, altfel se hraneste, altfel respira. Dar, acesta inseamna viata pe cont propriu. Dupa momentul zero, aproape toti hormonii pe care ii secretam ne ajuta sa gestionam episoadele stresante.

"Atat adrenalina, cat si cortizolul sunt doi hormoni care controleaza organimul in conditii de stres: adrenalina se descarca in conditii de stres imediat - in momentul cand vine spre noi o masina creste pulsul, se dilata pupila, creste tensiunea - cotizolul e un hormn de stres implicat in stresul pe termen lung, care pare mai benign", a explicat dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.

Glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor, secreta toti acesti hormoni ai stresului. Fara ele nu exista viata. Nivelurile crescute de cortizol sunt legate de ateroscleroza, diabet, hipertesiune, osteoporoza.

De ce percepem stresul cu atat de multe pagube colaterale? Psihoterapeutii au incercat sa-l defineasca pe termen lung, dincolo de iminenta zilnica. Psihoterapeutul Mihai Albu isi trateaza pacientii folosind terapia prin arta: "Nu exista o situatie fara iesire, ci exista dificultatea noastra de a gasi o solutie in situatia respectiva. In arta scoatem la iveala creativitatea, apoi actionam in viata de zi cu zi".

Mai multe detalii pe Stirileprotv.ro