Clasamentul a fost alcatuit luandu-se in considerare indicele criminalitatii din fiecare tara, acesta fiind dat de urmatoarele ilegalitati: omucideri, rapiri, trafic de droguri, taxa de protectie, jafuri.
Fiecarei tara i-a fost atribuit un rating de la 10 la 1, unde 1 inseamna pericol maxim.
Oarecum nesurprinzator, cele mai violente tari din lume se afla in Orientul Mijlociu, Africa si America Latina. Aceste tari sunt fie macinate de razboaie, conflicte interne ori recesiune economica.
13) Nigeria: rating 2.37
Cea mai mare economie a Africii, Nigeria se confrunta in ultimii ani cu amenintarea fundamentalismului. Gruparea terorista Boko Haram si alte factiuni insurgente precum Niger Delta Avengers provoaca anual mii de victime.
12) Columbia: 2.31
Tara care l-a dat pe Pablo Escobar, poate cel mai faimos traficant de droguri din istorie, continua sa fie una dintre "fabricile" de cocaina ale lu mii.
Pe langa problemele cu traficantii (cartelurile) de droguri, Columbia s-a confruntat zeci de ani cu amenintarile unor grupari insurgente precum FARC.
11) Libia: 2.30
Inca de la debutul "Primaverii Arabe" si de la caderea regimului Gaddafi, Libia este intr-o continua stare de neliniste. Libia a devenit, de asemenea, un fief al ISIS.
10) Pakistan: 1.98
Tensiunile politice si religioase provoaca neliniste de multi ani in Pakistan, tara care se confrunta cu terorismul militant. Nu mai departe de saptamana trecuta, o baza a armatei pakistaneze, din Kashmir, a fost atacata.
Pakistanul este, de asemenea, in conflict cu India.
9) Somalia: 1.75
Somalia este de zeci de ani una dintre cele mai instabile tari din lume, precum si una dintre cele mai sarace.
Saracia din Somalia este proportionala cu criminalitatea ridicata.
Autoritatile somaleze se confrunta cu pirateria, dar si cu grupari teroriste precum al-Shabab.
8) El Salvador: 1.55
Localizat in inima Americii Centrale, statul El Salvador a fost timp de 12 ani "victima" unui brutal conflict civil.
El Salvador are una dintre cele mai mari rate ale criminalitatii provocate de traficul de droguri si razboiul dintre carteluri.
7) Venezuela: 1.46
Precum Columbia, Venezuela este unul dintre cei mai mari furnizori de droguri. Dupa ce economia tarii s-a prabusit in 2014, de pe urma scaderii pretului petrolului, oamenii au ramas fara cele mai elementare produse, ceea ce a dus la o crestere a criminalitatii.
6) Honduras: 1.44
In 2015, Honduras avea o rata a omuciderilor de 60 la 100.000 locuitori.
Cele mai cunoscute grupari din Honduras sunt Mara Salvatrucha si Barrio 18, responsabile pentru numeroase activitati ilegale, precum si asasinate.
5) Siria: 1.19
Distrusa de razboiul civil, Siria se confrunta cu o criza umanitara de proportii.
Regimul Assad, pe de-o parte, rebelii care lupta impotriva sa, pe de alta, dar si teroristii Statului Islamic, au transformat Siria intr-o ruina.
De asemenea, tara a fost bombardata in ultimii ani de Coalitia Internationala, precum si de Rusia.
4) Irak: 1.19
De mai bine de un deceniu, Irak este un teatru de operatiuni. Tara s-a confruntat ani de zile cu represiunea regimului lui Saddam Hussein, apoi cu bombardamentele SUA. Astazi, Irak este scena violentelor provocate de conflictul dintre armata si teroristii ISIS.
3) Mexic: 1.17
Mexicul este considerat un "hub" al traficului de droguri. Traficantii din toata America de Sud si Centrala tranziteaza Mexicul in drumul catre SUA.
De asemenea, in Mexic isi are "casa" unul dintre cele mai mari carteluri din lume: Sinaola.
2) Guatemala: 0.72
Ca si El Salvador si Honduras, Guatemala este o tara care se confrunta cu traficul de droguri si violentele provocate de traficanti.
In 2015, rata omuciderilor in Guatemala era de 91 de morti pe saptamana.
1) Afganistan: 0.71
Afganistanul are o istorie deja indelungata a conflictelor interne. De mai bine de 30 de ani, gruparile fundamentaliste ale Talibanilor incearca sa conduca tara.
De asemenea, Afganistanul este unul dintre cei mai mari furnizori de opiu de pe planeta.