De la cel mai nordic punct al lumii, până la deşerturile de sare din America de Sud, CNN a alcătuit o listă cu zece destinaţii de vacanţă trecute cu vederea de cei mai mulţi dintre turişti. Printre acestea se află şi România.
Bolivia
Statul din America de Sud nu este cunoscut pentru staţiuni de lux, restaurante scumpe, autostrăzi sau mijloace de transport în comun pe care te poţi baza, relatează CNN. În schimb, această ţară compensează prin peisajele sale deosebite şi prin experienţele ieşite din comun pe care le oferă turiştilor. Vizitatorii pot mânca inimi de vită de la vânzătorii ambulanţi, în La Paz, sau pot face drumeţii pe Isla del Sol aflată pe lacul Titicaca, cel mai mare din America de Sud şi lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume.
Salar de Uyuni, o altă destinaţie care nu trebuie ratată, este cea mai mare câmpie de sare din lume, cu o suprafaţă de peste 10.000 de kilometri pătraţi. Acesta este unul dintre cele mai netede locuri de pe Pământ, cu o diferenţă de nivel de doar un metru. Din acest motiv, dar şi pentru că cerul este foarte senin, datorită lipsei industrei, dar şi fiindcă aerul este uscat, având o umiditate de aproximativ 30%, câmpia este folosită pentru calibrarea sateliţilor.
Drumul Yungas, unul dintre cele mai periculoase din lume, este o şosea de 69 de kilometri lungime, care leagă oraşul La Paz, situat la peste 3.500 de metri altitudine, de Coroico. Pe multe porţiuni, drumul, care şerpuieşte în jurul munţilor, are o singură bandă şi nu depăşeşte 3,5 metri lăţime. Şoseaua nu este delimitată prin parapete de prăpăstiile deasupra cărora se întinde, iar vizibilitatea redusă de stratul de nori face traversarea şi mai dificilă.
Mongolia
Cei mai mulţi dintre turişti nu pun Mongolia pe lista priorităţilor de vacanţă, pentru că o consideră ca fiind o stepă întinsă, aproape pustie, în care nu ai ce să vezi. Într-adevăr, Mongolia se întinde pe 1.564.116 kilometri pătraţi, de peste şase ori mai mult decât suprafaţa României şi are o populaţie de doar 3 milioane de locuitori, dintre care aproape jumătate în capitala Ulan Bator. Densitatea populaţiei este de 1.84 locuitori pe kilometru pătrat, cea mai mică dintre toate statele independente din lume. Spaţiile mari, neaglomerate şi liniştea nu ar trebui să îndepărteze vizitatorii, ba dimpotrivă, spun agenţii de turism.
Dacă hotărâţi să vizitaţi ţara lui Ginghis Han, care a pus bazele Imperiului Mongol, cel mai întins din lume la un moment dat, ar trebui să o faceţi călare, la fel ca temuţii invadatorii de odinioară. O alternativă de transport este trenul, de la Beijing la Ulan Bator, o călătorie care durează 30 de ore, dar permite admirarea peisajului, spre deosebire de zborul cu avionul. O destinaţie care nu trebuie ratată este deşertul Gobi, unde puteţi întâlni urşi şi cămile sălbatice.
România
CNN plasează ţara noastră pe lista celor zece destinaţii mai puţin cunoscute care merită vizitate. Conform autorilor materialului, arhitectura stalinistă din România contrastează cu arta şi arhitectura medievală, care evocă o istorie bogată. Deşi se îndreaptă rapid spre modernizare, România atrage turiştii prin construcţii vechi de sute de ani. Cetăţile şi sutele de sate medievale, unele datând chiar din secolul al XIII-lea, sunt exemple perfecte ale arhitecturii Evului Mediu şi unele dintre cele mai bine păstrate construcţii saxone din Europa.
Autorii recomandă drumeţiile prin munţii Carpaţi, pentru peisajele superbe şi pentru fauna interesantă, în special urşii din pădurile Transilvănene. De asemenea, Carpaţii sunt o alternativă a Alpilor mai puţin cunoscută, mai puţin aglomerată şi mult mai ieftină. Conform CNN, unele dintre obiectivele care nu trebuie ratate sunt Castelul Bran, Sighişoara şi mânăstirile din nordul Moldovei.