A renuntat la scoala la 12 ani pentru a face livrari pentru un croitor, iar acum are o avere absolut fabuloasa. Amancio Ortega a reusit sa creeze un adevarat imperiu si sa devina al patrulea cel mai bogat om din lume desi a plecat de jos. De foarte jos!

Potrivit biografiei sale, acesta a deprins meseria confectionarii hainelor de la un croitor care i-a oferit primul sau loc de munca si a inceput sa croiasca rochii si alte accesorii in propria sufragerie, alaturi de prima sa sotie, Rosalia Mera, cea care est esi cofondatoarea Inditex, compania mama a Zara.

Amancio Ortega nu s-a apucat de creat, ci si-a indreptat compania care retail. Acesta a copiat modele de imbracaminte propuse de marile case de moda si a vandut hainele la preturi mai mici, exploatand un altfel de public - clasa de mijloc si oamenii "obisnuiti".

Primul magazin Zara a fost deschis in Galicia, orasul La Coruna, in 1975. Acum, Inditex are mii de magazine in toata lumea, de la New York, Londra si Milano pana la Bucursti.

Ideologia lui Amancio Ortega este aceea de "fast-fashion". Adica promovarea unui concept de "moda rapida" prin introducerea articolelor vestimentare in magazine la foarte scurt timp dupa ce acestea sunt prezentate pe marile podiumuri. De altfel, Inditex produce haine si colectii noi atat de rapid incat intotdeauna in magazine apar alte modele.

Amancio Ortega ramane totusi o necunoscuta din multe puncte de vedere, acesta refuzand constand sa ofere interviuri.

De aceea, se spune ca spaniolul este un om plin de modestie, implicat pe deplin in afacerea sa. Acesta mananca de multe ori la cantina Inditex, chiar daca a intrat de multi ani in topul celor mai bogati oameni din lume.

Inditex are peste 6.000 de magazine in intreaga lume, iar prinde brandurile lui Amancio Ortega se numara Zara, Massimo Dutti ori Bershka.

900 de milioane de articole vestimentare ies din fabricile Inditex anual.

Din 2011, Inditex a dechis un magazin pe zi.