Această zonă de "trafic stelar intens" este localizată la aproximativ 25.000 de ani lumină de Pământ în constelaţia Sagittarius (Săgetător), în apropierea "inimii" Căii Lactee. La fel ca şi vecinul său, Roiul Quintuplet, Roiul Arches este o structură astronomică relativ tânără, cu o vârstă estimată între 2 şi 4 milioane de ani.

Roiul Arches este atât de dens încât într-o regiune cu raza egală cu distanţa dintre Soare şi cea mai apropiată stea, Proxima Centauri (aflată la 4,2 ani lumină de Soare), se află peste 100.000 de stele!

Cel puţin 150 de stele din acest roi se numără printre cele mai strălucitoare observate vreodată în galaxia noastră. Aceste stele sunt extrem de strălucitoare şi de masive şi, prin urmare, au o durată de viaţă redusă (în timp cosmologic), de doar câteva milioane de ani, până îşi vor epuiza combustibilul folosit în reacţiile nucleare. Apoi, aceste stele vor intra în faza de supernovă, vor exploda, iar această zonă a Căii Lactee va deveni, pentru o scurtă perioadă de timp, cea mai strălucitoare parte din Univers.

hubble

Ţinând cont de durata relativ mică de viaţă a stelelor din acest roi, norii de gaz cosmic dintre aceste stele conţin o cantitate neobişnuit de mare de elemente chimice grele, produse de generaţiile anterioare de stele care au explodat deja în supernove.

Deşi este foarte strălucitor, Roiul Arches nu poate fi văzut cu ochiul liber. Lumina vizibilă provenită de la acest roi este complet mascată de norii gigantici de gaze cosmice din această regiune a spaţiului. Pentru a putea observa acest roi, astronomii folosesc instrumente care pot detecta lumina în spectrul infraroşu, al razelor-X şi în bandă radio, singurele tipuri de lungimi de undă care pot penetra aceşti nori de gaz. În imaginea prezentată, Roiul Arches este vizibil în spectrul infraroşu al luminii