În tot acest timp, a servit ca platformă pentru descoperiri surprinzătoare, relatează cotidianul spaniol ABC.

Lagăr de deținuți în Coreea de Nord
Google Earth a servit, de exemplu, la descoperirea unui lagăr de deținuți în Coreea de Nord. Activiști ai drepturilor omului și bloggeri au utilizat programul Google — gândit pentru recreere, educație și marketing — și l-au aplicat pe hărțile țării. Drept rezultat, s-a descoperit un sistem de zeci de lagăre de deținuți pe teritoriul nord-coreean. Nu mai puțin de 250.000 de deținuți politici și familiile lor lucrează pentru rații de mâncare în lagăre de munte, potrivit estimărilor unor grupuri internaționale pentru drepturile omului.

Vezi galeria FOTO aici

Mii de zăcăminte arheologice noi
Sistemul de imagini 3D Google Earth poate servi ca instrument de sprijin pentru cei care lucrează în arheologie. În 2011, arheologul australian David Kennedy a spus că s-a sprijinit pe Google Earth pentru a localiza 2.000 de noi zăcăminte. Pentru aceasta, a observat amănunțit hărțile zonelor prin acest sofware satelitar și a solicitat ulterior ajutorul unor colegi pentru ca, deja pe teren, să se asigure de descoperire.

'Steaua lui David' pe un aeroport
Datorită unei imagini obținute de Google Earth, s-a descoperit în 2010 că pe acoperișul unei clădiri a aeroportului din Teheran (Iran) se afla 'Steaua lui David', simbol al iudaismului. Funcționarii care lucrau acolo au cerut ca simbolul să fie retras. Clădirea fusese construită de ingineri israelieni, dar nimeni nu părea să cunoască existența 'Stelei lui David' pe acoperiș.

Și-a găsit mama... după 26 de ani
Este emoționantă povestea unui tânăr indian care, în 2012, a dat asigurări că și-a găsit mama cu ajutorul programului Google Earth. Nu o văzuse de 26 de ani. După ce s-a pierdut într-un tren spre Calcutta când avea numai 5 ani, și-a petrecut copilăria într-un orfelinat până ce a fost adoptat de o familie australiană. Nu își mai amintea aproape nimic, dar datorită tehnologiei, când se afla deja în Australia, a putut trasa o rută prin satul în care se născuse, Khandwa, până ce a găsit locuri păstrate în memorie, precum cascada în care obișnuia să se joace. Un final fericit.

Desen straniu în Deșertul Gobi
În 2011, s-au descoperit forme geometrice stranii în Deșertul Gobi, în China. Erau niște desene mari, despre care nimeni nu știa cum apăruseră. În anul următor, s-a stabilit că era vorba despre o mare linie de 8 kilometri, formată din pătrate uriașe, în vestul țării. Aceasta a dat startul teoriilor privind existența unor ființe extraterestre, deși experții italieni au spus că ar fi putut fi vorba despre prospecțiunile făcute de autoritățile chineze în zonă, unde s-ar putea afla peste un milion de tone de nichel.

Un fragment din Marele Zid Chinezesc, dincolo de frontieră
În ceea ce privește China, acum trei ani s-a descoperit că un fragment din Marele Zid Chinezesc, cu o lungime de o sută de kilometri, ajungea dincolo de frontierele țării. Era vorba despre o porțiune 'pierdută' a acestei impresionante fortificații. Partea descoperită de britanicul William Lindesay și echipa sa apărea pentru ultima dată într-un atlas din secolul al XII-lea, alături de bătăliile lui Ginghis Han.

Monument mai vechi decât piramidele
Mai recent, în 2014, o echipă de arheologi a localizat în Israel un monument din piatră, în formă de semilună, a cărui construcție ar data de mai bine de 5.000 de ani. Construcția se află la circa 13 kilometri nord-vest de Marea Galileei și are dimensiuni considerabile, cu o lungime de circa 150 de metri și un volum de 14.000 de metri cubi. Resturile de ceramică găsite în săpăturile din apropiere sunt datate între anii 3050 și 2650 î.Hr., fapt pentru care monumentul ar putea avea o vechime mai mare decât piramidele din Egipt sau decât ansamblul Stonehenge.

Nuduri... și iar nuduri
Nu puteau lipsi nudurile. De-a lungul celor zece ani ai Google Earth, au fost de toate. Unele imagini arătau femei care făceau plajă chiar pe terasă sau în grădina casei. Tocmai aceste descoperiri au declanșat polemica pe tema aspectelor legate de viața privată.

Un om-cal
Au fost și imagini insolite și amuzante. Un utilizator a descoperit pe o stradă britanică un bărbat care purta o mască reprezentând un cap de cal.

Cimitir de avioane
Alt utilizator a localizat un impresionant cimitir de avioane în orașul Tucson (Arizona, SUA). Imaginea, care pare scoasă dintr-un film, arată configurația și poziția fiecărui avion, ceea ce a atras foarte mult atenția datorită spectaculozității.

Svastici și OZN-uri
O serie de imagini care circulă pe internet despre presupuse descoperiri ale Google Earth au stârnit tot soiul de teorii. Majoritatea, modele concentrice și detalii de mari dimensiuni. Printre ele, simboluri stranii în deșertul din Nevada (SUA), o svastică nazistă pe o clădire, un lac care văzut de la înălțime pare logoul lui Mickey Mouse, o piscină în formă de chitară la Málaga.