Un expert elvetian a folosit o serie de tehnici speciale de taxidermie pentru a crea o reconstructie oficiala a chipului printesei, a carei mumie a fost gasita de arheologi in anul 1993.

Trupul printesei Ukok, care poarta numele platoului siberian in care a fost descoperit, era bine conservat si decorat cu motive de arta preistorica, bine elaborate. Descoperirea ei a reprezentat o mare surpriza, tinand cont de faptul ca ramasitele ei pamantesti erau aproape intacte, insa fata si gatul printesei erau deteriorate si nimeni nu putea sa stie cum arata printesa in timpul vietii.

Citeste mai mult pe Stirileprotv.ro

Ukok

Chipul ei a fost dezvaluit insa recent in premiera mondiala, gratie eforturilor depuse de taxidermistul elvetian Marcel Nyffenegger. Cercetatorul, care locuieste in Schaffhausen, a fost rugat sa creeze o replica a chipului printesei Ukok de directorii de la Historische Museum der Pfalz, un muzeu din orasul german Speyer. Desi este expert in taxidermie, principala pasiune a lui Marcel Nyffenegger este reconstructia chipurilor oamenilor preistorici, inclusiv a oamenilor de Neanderthal.

Lucrand pe baza unui model in 3D al craniului mumiei, cercetatorul elvetian a avut nevoie de o luna de cercetari minutioase pentru a recrea muschii faciali, straturile de tesuturi faciale, structura pielii, ochii si expresia printesei Ukok. Modelul din plastilina a fost acoperit apoi cu silicon si un amestec de cauciuc si rasina, inainte de adaugarea detaliilor finale - genele si sprancenele. Peste 100.000 de fire de par au fost utilizate pentru a recrea coafura printesei siberiene, iar acest proces a necesat el insusi alte doua saptamani.

Mumia printesei Ukok a fost descoperita de Natalia Polosmak, o cercetatoare din Novosibirsk, si este considerata "una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din secolul al XX-lea".

Printesa a murit in jurul varstei de 25 de ani. Mumia ei a fost descoperita intr-o stare foarte bine conservata in permafrostul din Muntii Altai, la o altitudine de circa 2.500 de metri, iar scheletele a doi barbati au fost gasite in apropiere. Printesa a fost ingropata alaturi de sase cai, cu sei si capestre, ce aveau rolul unor insotitori spirituali in lumea mortilor, alaturi de bucati de carne de oaie si de cal.

Ukok

Arheologii rusi au gasit si o serie de ornamente, realizate din postav, lemn, bronz si aur, un mic vas ce continea canabis, dar si un platou din piatra pe care au fost arse seminte de coriandru. Pe baza hainelor si a lucrurilor cu care a fost ingropata, inclusiv "o poseta cu produse cosmetice", savantii au putut sa recreeze stilul vestimentar al printesei si sa dezvaluie cateva dintre secretele frumusetii acesteia.

Printesa Ukok era imbracata intr-o rochie lunga din matase chinezeasca si purta o pereche de cizme decorate cu motive complexe. In acea epoca, matasea chinezeasca era ingropata doar in mormintele regale ale populatiei Pazyryk. Intrucat era mai scumpa decat aurul, matasea chinezeasca ofera un indiciu pretios despre statutul oficial al persoanelor inhumate in regiune. Capul ei era complet ras, insa printesa purta o peruca din par de cal.

Chipul si gatul printesei nu s-au conservat pana in zilele noastre, insa portiuni de piele de pe bratul ei stang au "supravietuit" pana in prezent. Un detaliu interesant vizeaza motivele artistice de pe corpul printesei, care prezinta asemanari izbitoare cu tatuajele din epoca moderna. Pe umarul stang, printesa Ukok avea tatuat un animal mitologic, sub forma unei caprioare cu un cioc de grifon si coarne de cerb. Coarnele in sine erau decorate la randul lor cu capete de grifoni. Printesa mai avea tatuat un leopard cu o coada foarte lunga, iar pe incheietura unei maini avea un tatuaj in forma unui cap de cerb.

Cercetatorii spun ca printesa Ukok avea o inaltime de 162 de centimetri si avea intre 25 si 28 de ani in momentul mortii. Mumia ei a fost analizata de aceiasi oameni de stiinta de la Moscova care s-au ocupat si de mumia liderului sovietic Vladimir Ilici Lenin.

In 2014, publicatia Siberian Times anunta ca printesa Ukok urmeaza sa fie inhumata in propriul ei mausoleu, care va fi construit in viitorul apropiat. Mumia si-a petrecut ultimele doua decenii intr-un institut stiintific din Novosibirsk, iar in prezent se afla la Muzeul National Republican din Gorno-Altaisk, spre nemultumirea populatiei locale din Muntii Altai, care doresc ca printesa sa fie reinhumata.

Potrivit unor credinte stravechi, prezenta trupului ei in camera funerara este necesara pentru "a pazi intrarea in regatul mortilor". Batranii din populatiile locale spun ca indepartarea mumiei a dus la deschiderea unei usi catre lumea de dincolo, iar furia printesei Ukok a provocat deja o serie de inundatii si cutremure de pamant in regiune.

Mumia ar putea fi in sfarsit repatriata in curand in locul original in care isi va dormi somnul de veci, pe platoul Ukok, intr-un frumos mausoleu. Masca din silicon care prezinta chipul printesei Ukok este in prezent expusa la Historische Museum der Pfalz din Germania.