Tunelele demonstrează felul în care administraţia oraşului Tokyo, situat într-o regiune de risc ridicat în faţa inundaţiilor şi a cicloanelor tropicale, încearcă să îi păstreze în siguranţă pe cei 13 milioane de locuitori ai metropolei.
De obicei păstrat secret faţă de public, ansamblul a fost vizitat joi de jurnaliştii de la CNN, care au fost însoţiţi de ingineri în turul Tunelului de Deversare a Apei (Water Discharge Tunnel).
Aşezat la periferia capitalei japoneze, în spatele unei mici clădiri guvernamentale şi dedesubtul unui teren de fotbal şi al unui parc pentru skateboard, ansamblul arhitectonic este atât de puţin vizibil încât oricine poate trece de zeci de ori pe lângă intrare fără să o observe.
Construit între 1993 şi 2006 cu aproape 3 miliarde de dolari, complexul este mult mai impresionant decât îi sugerează numele, au apreciat jurnaliştii de la postul american de televiziune.
După ce au coborât pe o serie de scări masive spiralate, aceştia au ajuns într-o hală de dimensiuni uluitoare pe care au asemănat-o cu o versiune subterană a templului grecesc Parthenon, imaginea părând, în opinia lor, "scoasă dintr-un film ştiinţifico-fantastic".
Primul rezervor de apă se întinde pe mai mult de 97 de metri în lungime şi este mai înalt decât o clădire cu cinci etaje, complexul având în total cinci astfel de rezervoare masive, capabile să elimine apa de-a lungul unui tunel lung de aproape 6,5 kilometri.
În această zonă a prefecturii Saitama, ploile torenţiale obişnuiesc să inunde bazinul râului Naka, lucru pe care autorităţile speră să îl controleze prin sistemul incredibil de drenare aflat în subteran.
În situaţia în care apa ajunge să umple rezervoarele şi tunelele, inginerii pot accesa sistemul în inima lui, o serie de patru turbine acţionate de motoare cu reacţie asemănătoare celor din aparatura unui avion Boeing 737. Turbinelor li se permite atunci să canalizeze apa din inundaţii către un alt râu, Edo.
Această porţiune a subteranului din Tokyo nu poate fi comparată cu cel din New York, un adevărat labirint de tunele, sisteme de scurgere şi linii de alimentare, apreciază jurnaliştii de la CNN.
În acest sens, inginerii japonezi sunt primii care precizează că sistemul dezvoltat de ei, deşi remarcabil, este menit să facă faţă ploilor torenţiale şi că o furtună de tipul uraganului Sandy ar fi o adevărată provocare căreia ar trebui să-i reziste.