Reţelele sociale precum Facebook şi jocurile online schimbă felul în care oamenii se definesc în societate, potrivit unui studiu. Ideile tradiţionale de definire personală sunt blocate la nivel de individ atunci când oamenii folosesc în exces reţelele sociale sau jocurile pe internet.
Schimbările care intervin după folosirea în exces a reţelelor sociale cauzează probleme de coeziune pentru persoanele din cadrul unei societăţi.
Datorită progresului înregistrat în industria telefoniei mobile şi a producerii în masă de telefoane inteligente, reţelele sociale cât şi jocurile care pot fi accesate în reţea au creat un cadru de conectare prin intermediul căruia anumite grupuri de oameni pot fi mobilizaţi către un anumit interes, notează un studiu citat de BBC.
Acest tip de forţă poate fi una pozitivă, un exemplu concludent fiind mobilizarea şi unitatea din timpul Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, însă această forţă poate deveni şi negativă, aşa cum s-a întâmplat în manifestaţiile violente din 2011 petrecute în capitala Angliei.
Studiul denumit "Viitoarele identităţi" spune că un acces constant al societăţii la internet va duce la schimbări masive în următorii 10 ani.
Conform acestui studiu natura schimbătoare a comportamentului personal va fi influenţată de felul în care fiecare persoană în parte este schimbată de societate. S-a observat că valorile tradiţionale de definire a unui om precum religia, etnia, locul de muncă sau vârsta nu mai sunt atât de importante în ziua de azi.
Pe de altă parte, pentru persoanele mai tinere definirea lor ca individualităţi se bazează mai mult pe interacţionea la nivel de reţele sociale şi în lumea virtuală a internetului.
Studiul sugerează că uneori felul în care se definesc anumite persoane devine o sarcină mult mai uşoară prin intermediul unui profil de reţea socială sau a unui personaj dintr-un joc online.
"Internetul permite multor oameni să îşi descopere identitatea mult mai uşor. Anumiţi oameni care erau timizi sau singuratici sau se simt neatrăgători, descoperă că ei pot socializa cu mai mult succes şi se pot exprima mult mai liber într-un mediu online", precizează autorii studiului.
Acest raport demonstrează că în 2011 circa 60 la sută din utilizatorii de internet aveau conturi pe diferite reţele sociale. Aceste procente evidenţiază o creştere semnificativă în rândul folosirii de reţele sociale, în 2007 existând doar 43 la sută de astfel de utilizatori.
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care studiul britanic îl punctează este felul în care reţelele sociale pot ajuta la propagarea unor mişcări politice, aşa cum s-a întâmplat în cazul revoluţiei din Tunisia sau a mişcărilor din Egipt şi Libia.