Pe la jumătatea secolului XX, toată industria fashion din România și cea a jucăriilor au făcut o distincție clară între ceea ce trebuie să poarte fetele și ceea ce li se cuvine băieților. Rozul nu mai era o culoare accesibilă bărbaților și inspira slăbiciune, depravare, lipsă de masculinitate. Lucrurile au luat o întorsătură ciudată, dar și de bun augur după 1990, iar rozul a început să devină o culoare de impact în accesoriile vestimentare ale bărbaților.
Acest lucru s-a petrecut peste tot în Europa, ba chiar și peste Ocean, însă mult mai devreme. Un studiu realizat în 2007 arăta că femeile apreciază bărbații care poartă îmbrăcăminte roz și se simt mai atrase de ei. Cu alte cuvinte, dragi bărbați, nu vă temeți de roz! Rozul face bine, iar pentru a ști cum să purtați îmbăcămintea roz și cum să asociați diferite articole vestimentare, am cerut sfaturile unui expert. Adina Buzatu, ai cuvântul!
„Îmbrăcămintea roz se poartă cu multă atitudine. În cazul unei ținute casual puteți face asocieri îndrăznețe alăturând rozul culorilor altor culori tari. La birou, acesta se va asorta cu gri sau bleumarin. Rozul nu este acceptat în cazul dresscode-urilor stricte ale unora dintre companii, dar dacă ținuta cerută este ușor mai permisivă, atunci îl puteți purta fără probleme, cu mențiunea că trebuie să se și potrivească cromaticii dumneavoastră”, spune Adina Buzatu, care are și câteva sfaturi despre bărbați pentru asocieri inspirate.
Stilistul vestimentar nu recomandă să purtați cămăși roz la costume de culoare neagră, fiindcă asocierea nu e rafinată. Totodată, ar fi bine să evitați să asortați cămașa la rochia partenerei, chiar dacă aceasta e roz. „În cazul evenimentelor elegante, în general vă recomand varianta alb-negru sau alb-bleumarin închis, iar pentru cei îndrăzneți - un dinner jacket roz fuchsia, cu revere din mătase naturală neagră, poate fi potrivit asortat cu pantaloni negri și cămașă de seară albă”, mai spune Adina Buzatu.
Culoarea roz a pătimit mult în ultimele decenii ale secolului trecut. Bărbații se feresc și acum de ea de teamă să nu fie asociați cu comunitatea LGBT. Specialistul în vestimentație Adina Buzatu e de părere că această concepție, potrivit căreia doar oamenii cu astfel de preferințe sexuale ar purta culori vii, este total greșită. „Diferența o face, din nou, atitudinea. Sigur că în România există încă idei preconcepute, specifice oamenilor cu mentalitate învechită”, mai spune Adina Buzatu.
Rozul dă bine în cazul accesoriilor vestimentare ale bărbaților (papion, cravată, butoni, curea, eșarfă, batistă), dar când poate el să predomine în ținuta pe care o avem?
„În general, rozul, ca și celelalte pasteluri, este recomandat vara. În cazul accesoriilor, însă, într-adevăr, merge purtat oricând. Sfatul meu este să evitați accesoriile uni roz bombon în favoarea celor cu imprimeu multicolor care conține și această culoare în diferitele ei nuanțe”, conchide Adina Buzatu.