În încercarea de a crește loialitatea angajaților și încurajate de faptul că munca remote nu înseamnă performanțe mai slabe sau productivitate scăzută, companiile au început să fie permisive în ceea ce privește flexibilitatea. Pe de altă parte, angajații au început să prefere acest mod de lucru grație libertății pe care le-o oferă.
Ei sunt cei care decid cum își împart orele de muncă, cum își organizează programul, au mai mult timp liber pentru familie sau pentru hobby-uri, nu mai pierd timp zilnic în trafic și dau randament mai bun atunci când se pot concentra în liniște asupra sarcinilor de lucru.
Însă una dintre problemele cu care se confruntă cei care lucrează de la distanță este că, lipsiți de atmosfera dintr-un birou, le poate fi mai greu să se motiveze zilnic și să își termine treaba într-un timp scurt. Astfel, mulți freelanceri spun că ajung să fie preocupați de sarcinile de lucru mai mult decât atunci când se aflau într-un birou, deoarece atenția le este distrasă mai ușor pe parcursul zilei. Din fericire, există numeroase metode prin care să poți deveni mai productiv și să te achiți de sarcinile de serviciu rapid, astfel încât să ai mai mult timp pentru tine:
Evită să lucrezi doar de acasă
Cei care lucrează zi de zi de la distanță știu cât de greu poate fi să te mobilizezi atunci când ești acasă. Faptul că te afli într-un mediu familiar, pe care nu îl asociezi în niciun fel cu munca, te poate face să te concentrezi mai greu, să te întrerupi mai des din treabă și, în cele din urmă, să ai zile cu o productivitate extrem de scăzută. Chiar și cei care își amenajează un birou acasă spun că duc o luptă zilnică pentru a se motiva. În schimb, poți alege să lucrezi dintr-o cafenea sau dintr-un spațiu de coworking, unde să te simți în largul tău, dar unde atmosfera să nu fie una la fel de relaxată ca acasă și să te încurajeze să îți termini treaba la timp.
Pregătește-ți un ghiozdan de lucru
Dacă obișnuiești să lucrezi în spații de coworking sau ai un loc preferat de muncă, atunci ar trebui să ai mereu pregătit un ghiozdan cu toate lucrurile de care ai nevoie. Un laptop ușor, cu o baterie bună, încărcătorul, mouse-ul, mesele pe care ți le pregătești în avans, dacă este cazul, o baterie externă, o pereche de căști, suportul de laptop și telefonul mobil sunt lucrurile esențiale de care ai nevoie pentru a putea lucra nestingherit, fără întreruperi.
Creează-ți propria rutină
Chiar dacă preferi să ai un program flexibil, crearea unei rutine de lucru te poate ajuta să îți organizezi mai bine timpul și să fii mai productiv. Astfel, vei putea să eviți mai ușor orice ți-ar distrage atenția și să te concentrezi doar asupra sarcinilor de lucru. De altfel, te poți folosi și de aplicații precum Clockify sau RescueTime, care te ajută să îți gestionezi mai bine timpul, să monitorizezi cât îți ia să termini un proiect sau o sarcină de lucru. Pentru freelancerii care își calculează adeseori tarifele în funcție de timpul investit într-un proiect, organizarea programului și ținerea unei evidențe a orelor lucrate sunt esențiale.
Organizează-ți un calendar săptămânal
Atunci când lucrezi la mai multe proiecte sau ai o perioadă foarte încărcată, organizarea unui calendar sau a unei agende săptămânale, în care să îți planifici pe zile activitatea, poate fi de mare ajutor pentru a te descurca în haosul unor sarcini multiple. În plus, îți va fi mai ușor să-ți urmărești progresul și să știi în orice moment în ce stadiu te afli.
Nu uita să iei pauze
Un studiu care a analizat raportul ideal dintre timpul de muncă și pauze a arătat că ritmul perfect este de 52 de minute de lucru, urmate de 17 minute de pauză. „Pentru aproximativ o oră, oamenii s-au dedicat 100% sarcinilor de lucru, nu au verificat rețelele sociale și au avut cea mai bună productivitate”, spune Travis Bradberry, autorul studiului. Atunci când muncești mult fără să iei pauze, epuizarea duce la o scădere drastică a productivității și a creativității. De aceea, este bine să incorporezi în programul tău și pauze scurte, care să te ajute să îți pui ordine în gânduri, să te relaxezi și să revii la lucru cu forțe proaspete.
Sursa foto: cottonbro from Pexels