Mai ales dacă un bebeluș era în plan, atunci bucuria este la cote maxime. Cu toate acestea, nu înseamnă că bărbații aflați în această situație nu simt și multă nesiguranță.
Dacă partenera ta încă nu este pregătită pentru a-și asuma rolul de mamă, atunci e normal ca tu să experimentezi tot felul de emoții, multe transferate chiar de la cea care îți este aproape: de la grijă la teamă și de la nerăbdare, la fericire pură și speranță. Iată care sunt cele mai mari temeri pe care le experimentează un viitor tată și cum pot fi ele ținute sub control:
Îți permiți un copil?
Nu te vom minți, atunci când ai un bebeluș, vei avea mult mai multe cheltuieli: de la scutece de unică folosință la suplimente de lapte praf, acolo unde este cazul, cărucior, landou, pătuț și multe produse de îngrijire adaptate părului și pielii sensibile ale celui mic. În plus, toate acestea vor veni după o perioadă în care monitorizarea sarcinii și nașterea vor presupune alocarea unui buget semnificativ.
Mai mult, dacă ai o mașină mică, în cel mult un an va trebui să o schimbi cu una mai mare și mult mai rezistentă, cum ar fi un Nissan, un automobil rezistent, sigur, foarte încăpător, special gândit pentru familii. Soluția ar fi să sacrificați o serie de lucruri, fără să renunțați la plăcerile voastre, pentru că v-ar putea crea frustrări. În orice caz, atunci când renunți la ceva pentru copilul tău, în beneficiul lui, atunci o vei face cu tot dragul și din proprie inițiativă, fără ca persoana iubită să te constrângă.
Vei fi, oare, un tată bun?
În gândurile lui cele mai intime, un viitor tată va considera că nu se simte pregătit pentru paternitate. În plus, hipersensibilitatea iubitei sau a soției va contribui semnificativ la această stare, mai ales dacă cea de lângă tine îți reproșează uneori că nu o înțelegi și nu o sprijini suficient. Important e să nu îți creezi scenarii, să încerci să te bucuri de ceea ce trăiești, chiar dacă vei trece într-o altă etapă, în care vei fi responsabil de o nouă ființă total dependentă de tine și de mama lui.
Vei fi, cu siguranță, un părinte foarte bun, mai ales dacă te vei implica, vei avea disponibilitatea să mergi la cursuri de puericultură și curiozitatea de a întreba tații din grupul tău cum au gestionat eficient situația și ce greșeli au făcut. Important e să încerci să înveți din ceea ce au greșit alții și să adopți câteva principii cheie ale unui tată eficient, te vei descurca foarte bine.
Dacă ești în așteptarea unui copil, trebuie să comunici mai mult cu partenera, să îi împărtășești ceea ce trăiești și să o iubești și apreciezi și mai mult.
Sursă foto: unsplash.com