Așadar, iată ce trebuie să faci pentru a avea grijă de tenul tău și pentru a scăpa de diferitele probleme ale pielii care ar putea să apară:
Spală-te pe față înainte de culcare
Atunci când ești obosit și patul pare foarte confortabil, poate fi ușor să sari peste rutina de seară și să uiți să te speli pe față. În timpul zilei, pielea acumulează praf și murdărie și este necesar să ai tenul curat când te culci, pentru a scădea șansele de apariție a coșurilor.
După ce te speli pe față, nu uita să aplici și o cremă hidratantă pentru bărbați. Pe durata nopții, crema ajută la repararea pielii, pentru a avea un ten curat și luminos.
Nu freca pielea prea tare
Acneea poate să apară din cauza schimbărilor hormonale, a tenului gras, dar și a altor obiceiuri care pot afecta sănătatea pielii. De exemplu, dacă vrei să îți cureți fața, evită să ștergi apoi pielea prea tare cu prosopul, deoarece aceasta se va irita și inflama, favorizând apariția acneei.
De asemenea, este important și felul în care îți razi barba și cât de des faci acest lucru. Aplică întotdeauna un gel de ras și bărbierește-te în direcția de creștere a firelor de păr. Eventual, pentru a face o pauză de la folosirea lamei de ras, poți opta pentru aparat de tuns pe care să îl folosești pentru întreținere.
Odihnește-te suficient
În ceea ce privește rutina de seară, ar fi cazul să acorzi mai multă importanță orelor de somn. Nopțile pierdute au un impact semnificativ asupra aspectului tenului tău. Atunci când dormi, pielea începe procesul de reparare. Faptul că nu dormi suficient va afecta acest proces de reparare a pielii și va favoriza apariția coșurilor și a cearcănelor.
Cu alte cuvinte, lipsa somnului poate avea un impact asupra acneei și, totodată, poate crește nivelul de cortizol. Iar când nivelul de cortizol este crescut, glandele sebacee încep să producă mai mult ulei și așa apar problemele tenului.
Folosește cremele potrivite
În primul rând, este evident că trebuie să cauți o cremă potrivită pentru tenul tău. În al doilea rând, ar fi bine să folosești o cremă care conține acid salicilic. Acesta este un ingredient activ care poate ajuta în lupta cu acneea.
De asemenea, acidul salicilic ajută la îndepărtarea murdăriei și bacteriilor care se acumulează la nivelul pielii, astfel încât porii să rămână curați. Prin îndepărtarea celulelor moarte, acidul salicilic purifică și exfoliază pielea, iar tenul va arăta mai sănătos. Dacă optezi pentru o astfel de soluție, nu uita de crema de zi cu factor de protecție solară UVA și UVB.
Evită zahărul
Alimentația joacă un rol important când vine vorba de aspectul pielii. Chiar dacă aceasta este o regulă dificilă pentru cei cărora le plac dulciurile, e bine de știut că zahărul poate favoriza apariția acneei.
Așa cum susține Academia Americană de Dermatologie, mâncărurile cu indice glicemic ridicat pot crește riscul de apariție a acneei sau pot agrava problemele deja existente. Totodată, produsele lactate, în special laptele degresat pot avea același efect. Poți încerca să renunți o perioadă la aceste produse, pentru a vedea dacă aspectul pielii se îmbunătățește.
În concluzie, curățarea tenului în mod regulat, folosirea produselor potrivite și adoptarea unei alimentații corecte te pot ajuta să ai o piele sănătoasă și pot împiedica apariția acneei.
Sursă foto: Shutterstock