În unele cazuri, chiar și acestea sunt purtate ocazional și nici atunci cu prea mare încântare. Toate ar trebui, totuși, considerate lucruri esențiale, mai degrabă, din motive întemeiate:  

Ceasul îți indică ora fără să te distragă (cum o face telefonul);   

Cravata îți întregește ținuta (cel puțin la evenimente cu ștaif);

Fularul îți ține de cald în sezonul rece;

Ghiozdanul sau geanta te ajută să ții lucrurile mai organizat și în condiții mai bune (decât îngrămădite în buzunare);

Ochelarii de soare îți protejează ochii de razele UV.

Dacă pentru ceas, cravată, fular și rucsac (sau geantă) poți să alegi orice îți place și crezi că ți se potrivește, în cazul ochelarilor de soare sunt câțiva factori de care să ții cont atunci când decizi să investești într-o pereche bună.     

Forma feței

Ca și ochelarii de vedere, ochelarii de soare depășesc statutul de accesoriu util și ajung să te definească (cât de des ai auzit vorbindu-se despre cineva ca fiind „tipul cu ochelari care...”?). Pentru ca tu să nu fii tipul cu ochelari prea mari/mici sau caraghioși, pornește de la tipul de ochelari potriviți formei feței tale.   

1.    Față ovală

Cei a căror față este mai lungă decât lată, cu o bărbie rotundă, sunt considerați cei mai norocoși, pentru că le vin bine cam toate stilurile și formele de ochelari. Singura regulă este să alegi rame care au brațele poziționate în partea superioară sau la mijloc (cele joase îți vor face fața să pară mai lungă).

Stilul recomandat: toate perechile care se încadrează între linia sprâncenelor și cea a pomeților.  

2.    Față pătrată

Regula generală este ca forma ramelor să fie opusă formei feței, pentru o senzație de echilibru și o mai bună articulare a trăsăturilor tale. Dacă ai maxilarul proeminent, pomeții ampli și fruntea lată, ți se potrivesc ochelarii de tip aviator și cei gen John Lennon.

Stiluri recomandate: rame rotunde, modelele aviator și Clubmasters.  

3.    Față rotundă

Da, se aplică regula de mai sus: forma ramelor să fie opusă formei feței, așadar vei avea nevoie de o pereche de ochelari pătrați, pentru o definire corespunzătoare. Ramele colțuroase îți complimentează fața pentru că alungesc și fac bărbia și obrajii să pară mai puțin protuberanți. Concret, alege un model cu rama superioară mai groasă și un pic mai lată decât fața ta.

Stiluri recomandate: rame pătrate, modelele Wayfarers și Clubmasters.

4.    Față dreptunghiulară

Fiind mai îngustă decât fața pătrată, această formă este echilibrată de ochelari care să adauge puțină lățime și să o facă să pară mai puțin prelungită. Poți alege rame rotunde sau pătrate, dar neapărat mai late, chiar supradimensionate.

Stiluri recomandate: rame rotunde, pătrate, dreptunghiulare, modelele Wayfarer, Clubmasters.

5.    Față în formă de inimă

Dintre toate, chipul în formă de inimă este cel mai greu de „înrămat”. Bărbia îngustă și fruntea lată sunt deja într-un echilibru fragil, pe care orice adăugire în partea de sus a feței îl poate tulbura. Ai, totuși, cel puțin două opțiuni: ochelari cu rame doar în partea de sus sau de formă rotundă.

Stiluri recomandate: modelul Clubmasters, rame rotunde.  

Stilul

Între un model în vogă și unul clasic nu trebuie să fie neapărat o alegere, pentru că ai o mulțime de modele care îmbină ceea ar putea părea variante opuse.

Dacă preferi, totuși, ceva nou apărut, alege o formă care să îți pună în evidență nu doar gustul pentru accesoriile la modă, ci și trăsăturile feței, chiar și atunci când îi porți pentru a te camufla.

Nu în ultimul rând, când îi porți, fii atent la câteva detalii:  

Puntea și suporturile nazale să stea confortabil, fără să te strângă sau să te ciupească; 

Greutatea ramelor să fie distribuită egal între nas și urechi, fără să simți presiune pe vreunul dintre punctele de sprijin.

Ochelarii de soare au o putere transformațională incredibilă, chiar și prin simplul fapt că odată ce ți i-ai pus poți arăta foarte cool sau de nerecunoscut (sunt momente în care chiar îți dorești asta), dar cea mai mare calitate a lor este protejarea ochilor de razele UV. Alege-i pe cei care îți stau bine și te fac să te simți în largul tău! 

Sursă foto: pexels.com