Mai mult decât o simplă etapă în igiena zilnică, parfumul este acum un mijloc de exprimare a propriului stil, un simbol al personalității. Deci, ce trebuie să știi atunci când alegi un parfum?

Parfumurile au note

Fără îndoială, ai auzit că parfumurile au diferite note, dar ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Un parfum este conceput ca o piramidă olfactivă și poate avea trei tipuri de note. Cele de vârf sunt primele pe care le simți atunci când pulverizezi parfumul, dar și cele care dispar cel mai repede. Pot fi, de exemplu, arome de lămâie, bergamotă, portocală etc. Notele de mijloc sunt cele care apar după aproximativ o jumătate de oră, iar specialiștii le numesc semnătura olfactivă a parfumului. Mai persistente decât notele de vârf, ele durează mai mult și au de obicei arome florale. Notele de bază apar la mai multe ore după pulverizare și pot persista o zi întreagă sau mai mult. Sunt, de fapt, acel miros care generează preferința pentru un parfum.

Parfumurile se împart în familii olfactive

Diferitele mirosuri de parfum sunt clasificate în mai multe categorii de bază. Astfel, parfumurile pot fi condimentate (cu arome de paciuli, bergamotă), lemnoase (cedru, santal, vetiver), orientale (vanilie, scorțișoară), citrice (lămâie, portocală, grapefruit, mandarină), florale (trandafir, iasomie, crin, violete), cu aromă de piele sau tabac.

Cum alegi un parfum

Nu este întotdeauna ușor să găsești parfumul potrivit, mai ales că, în prezent, găsești în magazine o ofertă extrem de bogată. Specialiștii recomandă însă să ții cont de trei aspecte: tipul de piele, personalitate și formulă.

Tipul de piele

Există un motiv pentru care unele parfumuri nu ți se mențin pe piele, respectiv nivelul de aciditate al epidermei. Dacă ai pielea grasă, atunci cantitatea mai mare de sebum te ajută, pentru că intensifică aroma parfumului și îl face mai persistent. Poți alege parfumuri cu note fresh, din familia citricelor sau ierburilor aromatice. Pielea mai uscată are o cantitate mai mică de sebum, de aceea este mai potrivită pentru esențe lemnoase, intense. Pentru ca parfumul să persiste, pielea trebuie să fie ajutată printr-o bună hidratare, cu ajutorul unei creme. Pielea închisă la culoare se potrivește cu aromele calde, de mosc, iar cea albă, care nu se bronzează ușor, cu esențe orientale ori de citrice. Înainte de a cumpăra un parfum, testează-l pe propria piele, nu pe testerele din magazin, și așteaptă cel puțin o jumătate de oră pentru a vedea, de fapt, adevărata aromă care rămâne pe corpul tău.

Personalitatea

În ceea ce privește personalitatea, aici lucrurile pot fi puțin mai complicate. Anumite parfumuri foarte specifice nu vor putea fi asumate de majoritatea bărbaților, ci doar de cei cu aspect original, care ies ușor în evidență și nu se tem de arome noi și surprinzătoare. Dacă ai un stil mai clasic, optează pentru un parfum similar, care să nu intre în conflict cu personalitatea ta.

Formula de parfum

În funcție de formulă, ai de ales între o apă de toaletă sau o apă de parfum. Prima poate fi folosită zilnic deoarece lasă în urmă o aromă discretă. O apă de parfum, cu miros mai puternic, poate fi folosită pe o piele mai uscată, care păstrează aromele mai puțin timp.

Cum aplici parfumul

Contrar credințelor populare, nu pe gât. Parfumul se pulverizează pe zonele de pe corp care degajă cea mai mare căldură, precum pliul cotului sau încheietura inferioară a mâinii, partea din spatele urechilor sau pe stern. În niciun caz nu parfuma toate aceste zone în același timp, pentru că mirosul va fi prea puternic. Evită, de asemenea, să pui parfum pe acele zone susceptibile să transpire.

Atunci când aleg un parfum, mulți bărbați se îndreaptă în mod natural spre marile branduri. Și, pe bună dreptate, pentru că, de obicei, ele reprezintă o valoare sigură. Nu neglija, însă, nici parfumurile de nișă. Este posibil să descoperi printre ele o aromă care să devină propria ta semnătură olfactivă.

Sursa foto: Unsplash