Chiar dacă poate fi mai greu să creezi un spațiu primitor atunci când locuiești singur sau când nu ai casa ta și stai cu chirie, asta nu e totuși imposibil, dacă adopți câteva trucuri recomandate de experții în amenajări interioare. 

Începe cu holul

Poți să începi prin a te gândi cum anume ai putea face schimba holul sau spațiul care oferă acces spre celelalte încăperi ale casei tale. Vezi produsele care ți-ar putea folosi dacă ai început deja să pui pe hârtie idei care să te ajute să transformi spațiul într-unul cât mai primitor. Ai putea să montezi, de exemplu, spot-uri sau o lustră care să asigure holului o iluminare cât mai caldă, mai prietenoasă.

Tot în hol ai mai putea să așezi și două fotolii (nu foarte mari) și o măsuță de cafea, pentru momentele când vei fi nevoit să îți bei cafeaua pe fugă sau pentru acele zile când pur și simplu ajungi acasă după o zi foarte grea și vrei să te arunci pe primul obiect pufos care îți iese în cale. 

Detalii, detalii, detalii

Probabil ai auzit de o mie de ori că detaliile fac diferența. Sună a clișeu, dar motivul pentru care auzim asta atât de des e pentru că există și un sâmbure de adevăr în toată povestea asta. Dacă ești atent la detaliile din casa ta, ai șanse mult mai mari să transformi spațiul din jurul tău într-unul mult mai primitor și mai puțin impersonal. Ce poți face?

În primul rând, joacă-te cu texturile. Un covor foarte pufos, de exemplu, va da un aer foarte primitor oricărei încăperi, asta fără să punem la socoteală că va fi apreciat, probabil, de toți prietenii tăi și mai ales de copiii lor. Ai mai putea fi atent și la podea și la mobilier. Dacă alegi lemnul pentru ele atunci ai deja încă un plus la capitolul „spațiu primitor”. 

Singura regulă de care ar trebui să ții totuși cont: lemnul nu ar trebui să intre într-o contradicție flagrantă cu tonalitatea generală a designului interior. Un parchet sau un mobilier din lemn nu s-ar putea potrivi, de exemplu, într-o locuință amenajată în stil minimalist sau cu accente mai avangardiste. Când vine vorba de reguli în ceea ce privește designul interior și renovarea casei, poți găsi numeroase idei care să te inspire să alegi stilul potrivit pentru locuința ta.

Înviorează pereții 

După ce ai vopsit pereții locuinței tale într-o culoare care să te facă să te simți cât mai în largul tău și care să fure și privirea oaspeților, ar mai fi ceva ce ai putea face: să adaugi detalii. Dacă vrei un spațiu mai clasic, atunci o idee bună ar fi să optezi pentru picturi sau chiar tablouri în stil pop art (precum celebrele opere ale lui Andy Warhol) sau pentru șabloanele decorative. Pașii pentru a obține un asemenea model sunt relativ simpli: pui modelul pe perete, aplici vopsea, dezlipești șablonul și gata, i-ai dat personalitatea încăperii.

O a doua soluție pentru a transforma spațiul într-unul cât mai primitor și cu cât mai multă personalitate ar fi să montezi rafturi. Dacă pereții sunt într-o nuanță ternă, neutră, atunci poți alege rafturi în culori cât mai vibrante și cu forme cât mai neobișnuite. O idee simpatică ar fi ca aceste rafturi să nu aibă doar rol decorativ, ci să le folosești ca suport pentru cărțile tale preferate sau pentru fotografii dragi ție, cu familia, prietenii sau animalele de companie.

Joacă-te!

O altă idee ar fi să te joci. Cu alte cuvinte, să transformi orice obiect și orice colțișor fără să ții cont de nicio regulă. Da, ai citit bine. Orice schimbare care te bucură sau care te face să te simți că ai ajuns „acasă” atunci când pui piciorul într-o încăpere e binevenită. De exemplu, o canapea va prinde viață dacă arunci pe ea câteva perne colorate.

La fel, un frigider obișnuit ți-ar putea face bucătăria mai primitoare dacă îl transformi într-o operă de artă. Ai nevoie doar de șabloanele de care aminteam puțin mai sus, de bandă adezivă și de un spray colorat. În funcție de modelul ales, rezultatul poate fi spectaculos. 

O atmosferă primitoare poate face oricând diferența dintre o simplă casă și „acasă”. Trucurile și sfaturile de mai jos te pot ajuta, dar nu uita că, în final, singura regulă de care ar trebui să ții cont e, de fapt, asta: orice schimbare care te face să te simți bine atunci când ajungi acasă e, probabil, corectă.

Foto: Shutterstock