Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale societății de astăzi este lipsa timpului. Nu avem timp să terminăm sarcinile de muncă în timpul programului, nu reușim să ne relaxăm și să ne preocupăm mai mult de hobby-urile noastre în timpul săptămânii, iar întâlnirile cu prietenii sunt din ce în ce mai rare. Iar pentru toate vinovat este timpul prea scurt pe care îl avem la dispoziție.
Există însă posibilitatea să „furăm“ timp. Activitățile care nu sunt esențiale, dar sunt consumatoare de timp pot fi eliminate cu ușurință din programul zilnic. Însă pentru a face acest lucru este nevoie să conștientizăm importanța fiecărei secunde și să ne dorim o schimbare.
Primul pas: identificarea factorilor consumatori de timp
Pentru început, este important să identificăm factorii care ne consumă timpul inutil. De exemplu, televizorul poate să ne capteze atenția pentru o perioadă îndelungată de timp, deși emisiunile sau știrile pe care le urmărim nu sunt de interes pentru noi. De aceea, este important să facem o selecție și să urmărim doar programele TV care ne interesează – asta în cazul în care nu putem renunța definitiv la televizor.
Un alt factor care ne consumă timpul este internetul. Un prim pas ar fi să reducem consumul de internet la jumătate. Folosirea controlată a internetului ne poate oferi mai mult timp pentru lucrurile cu adevărat importante.
Jocurile pot crea dependență, iar dependența costă timp. Și în acest caz, este important să avem un program limitat de joacă. De asemenea, verificarea emailului poate fi o acțiune consumatoare de timp. Putem, așadar, să stabilim anumite momente ale zilei când vom verifica și vom răspunde la emailurile importante. Dacă vom alege să ne ocupăm de această sarcină dimineața și seara, sunt slabe șanse să ratăm vreun mesaj important.
Un alt mod prin care putem economisi timp este shoppingul online. Timpul pierdut pe drum până la centrele comerciale ori magazinele alimentare poate fi folosit pentru lucruri care ne fac cu adevărat plăcere. Un supermarket online, o aplicație pentru shopping și un serviciu de livrare ne pot salva de la aglomerația din magazinele fizice, economisind astfel timp prețios.
Al doilea pas: folosirea fiecărei ferestre libere
În fiecare zi avem „goluri“ de timp. Sunt acele perioade dintre activitățile importante care nu sunt suficient de mari astfel încât să putem lucra mai mult la un proiect. De exemplu, timpul petrecut pe drum spre locul de muncă, perioada în care stăm la coadă, timpul pe care îl petrecem gătind. În timpul acestor activități putem să facem și altele lucruri pentru a profita din plin de fiecare clipă. Astfel, e bine să avem mereu la îndemână o carte. În timp ce suntem blocați în trafic sau stăm la coadă, putem răsfoi câteva pagini. Podcasturile și cărțile în format audio le putem asculta când gătim sau când suntem în drum spre serviciu. De asemenea, în acest interval putem citi știrile sau putem să scriem lista de cumpărături.
Al treilea pas: prioritizarea muncii
Al treilea și poate cel mai important pas pe care ar trebui să îl facem pentru a avea mai mult timp la dispoziție pentru noi este prioritizarea muncii. Care sunt cele mai importante sarcini pe care le avem de făcut? Ce parte a muncii noastre trebuie rezolvată urgent? Cât durează să rezolvăm problemele zilnice? Care sunt lucrurile care contează cu adevărat pentru noi? Iată câteva dintre întrebările la care ar fi bine să găsim răspunsuri și soluții pentru a avea un control mai eficient asupra timpului nostru.
Pe lângă acești pași care ne vor ajuta să avem mai mult timp pentru noi înșine, este important să identificăm cel mai productiv timp al unei zile și cât putem să ne concentrăm asupra unei activități. O pauză de relaxare între activități este mereu binevenită.
Sursă foto: Maslowski Marcin/ Shutterstock