Lumina poate schimba dramatic felul în care arată și se simte fiecare încăpere din casa ta, așa că, atunci când nu vrei să faci o renovare sau reamenajare generală, câteva modificări aduse iluminatului vor aduce ceva nou. Iată câteva idei:

Îmbunătățește tehnologia folosită

Trendurile se concentrează acum în direcția unui consum mai prietenos cu mediul, cu un consum scăzut de energie și sustenabil. Chiar dacă nu locuiești încă într-o casă verde, poți face mici schimbări care contează pe termen lung. De exemplu, alege bec LED pentru toate corpurile de iluminat pe care le ai în casă și te vei bucura de o factură mai mică la energia electrică. De asemenea, lumina oferită de becurile LED variază de la cea caldă la cea rece și poți opta pentru diferite layere în locuința ta, în funcție de taskuri.

Cu ajutorul alegerilor potrivite, poți reduce consumul de energie cu până la 80%. În timp ai opțiunea de a alege sisteme de iluminat smart, cu becuri colorate și să creezi o atmosferă cu adevărat specială în casa ta.

Stabilește un flow al încăperilor

Conceptul de layere sau straturi de lumină pentru casa ta ajută la delimitarea încăperilor în funcție de scopul fiecăreia. Mai mult decât atât, layeringul luminilor te ajută să oferi un flow special luminii din casa ta. Acest concept se potrivește, în special, locuințelor moderne, cu camere de tip open space. În acestea este mai complicat să separi vizibil fiecare cameră, iar iluminatul te poate ajuta la acest capitol. Zona de lucru din bucătărie, de deasupra blatului, trebuie iluminată cu lumină rece și poți folosi benzi LED instalate pe marginea corpurilor de mobilier suspendate.

În schimb, zona de dining este mai intimă, trebuie să fie mai călduroasă, iar cele mai potrivite corpuri de iluminat sunt candelabrele cât mai joase, cu becuri cu lumină caldă. Iluminatul potrivit te poate ajuta și să faci un spațiu să pară mai mare, dacă lumina este destul de puternică și alegi corpuri de iluminat diverse, pentru fiecare zonă a unei camere. Instalează în sufragerie și o zonă de citit, cu lumină de task deasupra unui fotoliu sau cu un bec smart care îți permite să ajustezi intensitatea și tipul de lumină, în funcție de momentul zilei.

Instalează corpuri de iluminat diverse

Când te gândești la iluminatul casei tale, nu te limita la corpurile suspendate precum candelabre sau lustre. Pentru a te bucura de un ambient cu adevărat special și confortabil în fiecare moment al zilei, aleve veioze, lămpi, aplice și benzi de lumină decorativă. Lămpile și lampadarele pot fi folosite și pentru lumina de task la birou sau lângă canapea, dar îți poți lumina holul, baia și bucătăria cu ajutorul benzilor LED cu lumină caldă sau rece, dar și prin aplice pentru perete. Iluminatul decorativ va oferi o atmosferă specială locuinței tale, în special pentru momentele în care nu vrei să folosești sursa principală de iluminat.

Aceasta poate fi prea puternică sau prea rece pentru momentele de relaxare de seară. Aplicele pot fi folosite și pentru a scoate în evidență anumite tablouri sau postere pe care le-ai instalat pe perete și care te reprezintă.

Atmosfera din locuința ta își va lăsa amprenta asupra stării tale de zi cu zi. Chiar dacă trebuie să existe un echilibru între aspectele practice și cele estetice este tot mai important să ții cont și de efectele pe care iluminatul le are în decorul general al locuinței.

Sursa foto: pexels.com