Însă pe termen lung, incapacitatea de a ne relaxa și de a ne deconecta de stres poate cauza o serie de provocări. Pentru a te bucura pe deplin de timpul tău liber, este necesar să iei câteva măsuri.
Protejează-te de neprevăzut
Faptul că nu știm ce ne rezervă viitorul reprezintă un factor de stres pentru cei mai mulți dintre noi. Deși nu poți vedea ce îți pregătește ziua de mâine, ai posibilitatea de a te proteja în cazul evenimentelor mai puțin plăcute. De regulă, acestea ne surprind atunci când suntem cel mai puțin pregătiți. Pe lângă impactul emoțional, unele au și impact financiar și astfel stabilitatea noastră este afectată. Printr-o asigurare de sanatate vei putea să te concentrezi mai mult pe lucrurile importante din viața ta, știind că ești protejat financiar în cazul unor afecțiuni.
Nu îmbina viața personală cu cea profesională
Chiar și atunci când ai un job care îți place foarte mult, este bine să îți rezervi timp și pentru domeniul personal. Odată ce ai plecat de la birou, sau ai închis laptopul, încearcă să te deconectezi de task-uri, probleme, activități pe care le ai de făcut a doua zi. Eventual, cu 15 minute înainte de încheierea programului poți să bifezi într-o agendă sau în telefonul tău toate lucrurile importante făcute în acea zi și rezultatul lor. Pentru mai multă claritate îți poți stabili lista cu prioritățile zilei următoare, dar și cu lucrurile pe care ai vrea să le faci în continuare, după program. În acest fel, știi că ai totul în ordine și te poți bucura de timpul liber rămas. Ai făcut un review al orelor de muncă, dar ți-ai stabilit și prioritățile din planul personal.
Înțelege că sunt lucruri pe care nu le poți controla
Nu întotdeauna orele de muncă se încheie așa cum ne-am dori, cu toate task-urile îndeplinite cu succes și întreaga echipă mulțumită. Fiecare zi e diferită, iar nivelul nostru de energie, eficiență și productivitate nu e mereu același. Pentru a depăși sentimentul de vină, generat fie de un task la job care nu a mers cum îți doreai, fie de o activitate pe care nu ai putut să o duci la bun sfârșit, este necesar să înțelegi că nimeni nu e perfect și că, uneori, anumite lucruri au un deznodământ pe care nu îl putem anticipa. În fiecare zi avem posibilitatea să echilibrăm scorul, astfel încât în final să câștigăm meciul.
Privește hobby-urile ca pe o investiție în dezvoltarea ta personală
Hobby-urile nu trebuie privite doar ca modalități de a petrece timpul liber, ci și ca metode prin care devii mai productiv, îți depășești limitele, dezvolți noi aptitudini, îți conturezi stima de sine. De asemenea, poți obține mai multă stabilitate mai ales atunci când știi că pasiunile pe care le ai pot fi monetizate și transformate într-un business.
Nu încerca să le faci pe toate într-o zi
„Roma nu a fost construită într-o zi”, spune o veche zicală. Deși vrem ca rezultatele să apară peste noapte, este nevoie de timp pentru ele, mai ales atunci când vorbim despre obiective pe termen lung. Dacă vrei un job mai bun, vrei să economisești bani pentru o casă nouă, să începi un business, pune pe primul plan perseverența. Unul dintre secretele reușitei nu stă în ideile pe care le ai, ci în acțiuni pe care le faci zilnic. Nu trebuie să faci pași uriași peste noapte, ci doar să îți organizezi un plan de care să te ții în mod constant. Este ca atunci când vrei să participi la un maraton. Dacă intri direct în cursa de 42 km, cel mai probabil vei reuși să alergi doar un sfert din distanță. Însă dacă te antrenezi cu câteva luni înainte, ai șanse mari să termini cursa cu succes.
Te poți bucura și de un job de succes, dar și de timpul tău liber. Totul depinde de disciplina ta, de obiceiurile pe care le implementezi și de alegerile pe care le faci azi pentru viitor.
Sursa foto: Shutterstock