Activitățile profesionale pot fi stresante, iar în intervalul de timp în care ar trebui să ne relaxăm – din momentul în care ieșim din clădirea în care ne desfășurăm activitatea și până în dimineața următoare, când ne întoarcem la locul de muncă – lăsăm, adesea, anxietățile profesionale să se strecoare în viața personală. În prezent, este cu atât mai greu să setăm granițe clare între cele două vieți, întrucât majoritatea dintre noi își desfășoară activitatea profesională acasă.
Cu toate acestea, este important să învățăm să facem față stresului și să ne detașăm de problemele de la serviciu odată ce programul de lucru s-a terminat.
Iată câteva modalități simple care te ajută să te relaxezi după o zi obositoare.
Fă-ți mici plăceri
Gândește-te la acele mici plăceri din viață care îți aduc zâmbetul pe buze și integrează-le în rutina zilnică. Acești stimuli îți pot ridica moralul și te pot ajuta să scapi de stres. Poate fi vorba despre un pahar cu whisky pe care să îl bei în timp ce vorbești cu prietenii la telefon ori pe Zoom, o sesiune de exerciții fizice, un joc împreună cu copiii, câteva minute petrecute în bucătărie gătind pentru cei dragi sau două ore în fața micului ecran vizionând un film. Lucrurile care îți aduc bucurie trebuie incluse mai des în programul zilnic.
Stai degeaba
Încearcă această provocare: în fiecare zi, timp de zece minute, încearcă să nu faci absolut nimic. Deși ai putea crede că e simplu să stai degeaba, s-ar putea să îți fie greu să duci la capăt această provocare. Pentru a nu fi tentat să verifici telefonul mobil sau să te uiți la ceas pentru a afla cât timp a trecut, setează o alarmă. Încearcă să te relaxezi, să te bucuri că nu ai nimic de făcut și să reziști tentației de a face planuri ori de a te gândi la anumite proiecte. La final, te vei simți mai relaxat.
Ascultă muzică
Muzica poate avea efecte benefice asupra creierului. Melodia potrivită te poate stimula să te ridici de pe scaun și să dansezi sau te poate ajuta să te relaxezi și să-ți reîncarci bateriile. Muzica are efecte pozitive atât asupra emoțiilor, cât și asupra corpului uman. Ritmurile alerte te ajută să fii vigilent și să te concentrezi mai bine. Melodiile vesele te pot face să te simți mai optimist și să privești viața într-o manieră pozitivă. Un tempo lent îți poate liniști mintea și ajută la relaxarea musculaturii, eliminând astfel stresul. Așadar, să asculți muzică în drum spre casă poate fi o modalitate eficientă pentru a te detensiona și astfel să te simți relaxat după o zi obositoare.
Și, pentru ca momentele de relaxare să fie totale, încearcă să te deconectezi de la tehnologie. Închide laptopul, oprește notificările de pe telefon și bucură-te de ce are „offline-ul“ să îți ofere. Este important să poți stabili niște granițe clare între viața profesională și cea personală, astfel încât să te poți relaxa și să te bucuri din plin de timpul petrecut în compania persoanelor dragi.
Sursă foto: Andrey_Popov/ Shutterstock