Ai putea crede că designul modern și casele de la țară nu prea merg mână-n mână, însă un interior rustic adus în actualitate ar putea fi o adevărată operă de artă. De aceea, îți prezentăm, în rândurile ce urmează, câteva sfaturi pentru a transforma o casă de la țară într-o locuință modernă și confortabilă.
Folosește materiale sustenabile și accesorii inteligente
Casele ecologice sunt noul trend în construcții, iar reamenajarea unei locuințe vechi nu trebuie să se îndepărteze prea mult de stilul actual. Pentru început, este important să folosești materiale sustenabile pentru a repara și a îmbunătăți structura casei. Verifică dacă acoperișul are nevoie de reparații și instalează panouri fotovoltaice pentru a asigura necesarul de energie electrică și a face economii la utilități. De asemenea, este recomandat să izolezi locuința pentru a reduce pierderile de energie termică.
Nu uita să verifici și să actualizezi instalațiile și sistemele de utilități. Instalează o centrala termica murala pentru a avea apă caldă menajeră. Totodată, pentru a face economii și pentru a proteja mediul înconjurător, nu uita de accesorii: un termostat pentru centrala termică te poate ajuta să economisești energie controlând temperatura ambientală chiar și atunci când nu ești acasă, iar becurile cu LED consumă mai puțină energie și sunt mai rezistente decât becurile clasice. Pe de altă parte, atunci când achiziționezi electronice și electrocasnice, nu uita să verifici eticheta energetică și să le alegi pe cele care au un consum mai mic de energie. Astfel, vei reuși să transformi o locuință vintage într-o casă ecologică, prietenoasă cu mediul înconjurător și eficientă energetic.
Restaurează ferestrele vechi
Ferestrele vechi, originale, dau casei un farmec aparte. Cu toate acestea, eficiența lor nu se ridică la standardele actuale și cea mai simplă soluție ar fi să le înlocuiești cu alte ferestre noi. Însă dacă lemnul din care sunt făcute își păstrează încă densitatea și se află într-o stare favorabilă, te poți bucura în continuare de ferestrele originale. Pentru aceasta, este nevoie să restaurezi tâmplăria ferestrei, pentru a nu mai permite aerului să se infiltreze. De asemenea, există anumite produse izolatoare care ajută în acest proces. Sunt, de pildă, panouri subțiri care se atașează deasupra ferestrelor vintage, nu compromit integritatea acestora și sunt eficiente atât termic și energetic, cât și fonic.
Combină elementele vechi cu cele noi
Grinzile din lemn și ferestrele masive, vechi de zeci sau chiar sute de ani, împreună cu un candelabru cu nuanțe moderne și obiecte de mobilier specifice secolului XXI pot fi combinate într-un mod armonios, astfel încât să creezi un spațiu confortabil. Camera de zi va deveni un loc de poveste. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să păstrezi un anumit stil în întreaga locuință. Lemnul este materialul care domină casele vechi de la țară, iar în combinație cu nuanțe deschise, precum alb, bej sau gri, poți obține un decor de excepție.
Pe de altă parte, lumina este cea care dă eleganță și confort unei locuințe. De aceea, indiferent de restaurările și amenajările pe care le faci, nu trebuie să obstrucționezi în niciun fel pătrunderea razelor soarelui în locuință.
Restaurarea unei case vechi poate fi un proces anevoios, însă cu materialele potrivite și cu ajutorul unor specialiști în restaurări, rezultatul poate fi peste așteptări. Astfel, vei obține o casă vintage, accesorizată modern și inteligent.
Sursă foto: RUZvOLD/Shutterstock