Un subiect mai puţin tratat în poveştile despre viaţa în misiunile ISS (Staţia spaţială Internaţională), mersul la toaletă al membrilor echipajului, a fost scos din mister prin explicaţiile fostului comandant Suni Williams.

Williams, care deţine recordul celui mai lung zbor în spaţiu realizat de o femeie (195 de zile), a dezvăluit detaliile care caracterizează această activitate pentru membrii echipajului unei misiuni în spaţiu, scrie Daily Mail.

Conceput să prezinte viaţa la bordul unei nave spaţiale, turul oferit de femeie face o oprire şi la facilităţile cu acest scop, în valoare de peste 14,6 milioane de euro.

Toaleta, explică ea, are câte un recipient separat, colorat diferit, pentru fiecare tip de nevoie.

Arătând spre recipientul destinat "numărului 2", Williams spune: "Se vede că e destul de mic şi că trebuie să ţinteşti bine şi să te asiguri că lucrurile iau direcţia potrivită." Ambele toalete au un sistem de sucţiune pentru "a păstra direcţia potrivită".

Membrii echipajului au la dispoziţie o varietate de tipuri de hârtie igienică în funcţie de preferinţele lor: o hârtie fină pentru astronauţii americani şi una mai rigidă pentru cei ruşi.

"În cazul în care lucrurile scapă de sub control", împrejurimile sunt dotate şi cu mănuşi, şerveţele simple şi dezinfectante: "Numărul 1 se poate împrăştia peste tot dacă nu ţinteşti corect", avertizează Suni Williams, care a petrecut în total 322 zile în spaţiu.

În anul 2009 a avut loc o criză la bordul staţiei, când toaleta principală s-a defectat din cauza supraîncărcării unei pompe, în interiorul staţiei aflându-se un record de 13 oameni.