La noi în țară găsești multe locuri de vizitat, unde poți campa pentru câteva nopți la rând. Important este să știi cum să te pregătești pentru o astfel de aventură și ce să iei cu tine pentru o experiență pe cinste. Iată, așadar, câteva sfaturi utile:

Verifică în avans destinația

Atunci când cauți un loc potrivit pentru campare, e indicat să te informezi cât mai bine înainte și să te asiguri că zona este ideală pentru amplasarea corectă a unui cort. Cortul ar trebui să fie amplasat pe un teren plat, în apropiere de lemne de foc și apă. De asemenea, caută un loc departe de zonele predispuse la avalanșe, inundații sau alunecări de teren. 

Nu campa în apropiere de traseele animalelor pentru a nu te trezi cu musafiri nepoftiți pe timpul nopții și alege locuri off-trail, pentru a nu fi deranjat de alți călători. Evită locurile din zonele de jos ale văilor, deoarece aici aerul este rece și umed, dar și pajiștile îmbibate cu apă și lacurile stagnante, unde pot exista numeroase insecte.

Pregătește-ți echipamentul 

În mod evident, ai grijă să nu uiți cortul acasă. Vei mai avea nevoie și de un echipament pentru dormit, mobilier pentru camping, pături groase, dar și alte accesorii extrem de utile, precum o lanterna de vanatoare, indispensabilă pe timpul nopții.

Ar trebui să mai pui în bagaj și o trusă de prim ajutor, în cazul în care apar situații neprevăzute, haine potrivite pe timpul zilei și câteva articole vestimentare mai groase, necesare pe timpul nopții, dar și spray antițânțari pentru a te proteja de insecte.

Împachetează mâncarea

Indiferent de durata excursiei tale, vei avea nevoie de alimente care să îți ajungă, dar și care să nu fie perisabile. Ia cu tine alimente uscate, precum paste și orez, pe care le vei găti la fața locului. Acestea nu au miros puternic, așa că sunt mai puține șanse să atragi urși. Pentru a economisi spațiu în bagaj, transportă aceste alimente în pungi de plastic.

Totodată, vei avea nevoie de ustensilele potrivite pentru gătit, precum tigăi, oale, căni, cuțite, furculițe sau linguri, în funcție de ceea ce ți-ai propus să gătești. Îți va fi utilă o cutie izotermă, dar și o cană termos, pentru a păstra calde ceaiul și cafeaua.

Ține cont de regulile de siguranță

Pentru a fi sigur că vei campa în siguranță, există câteva aspecte de care ar trebui să ții cont. Așadar, poți face un foc care să ardă pe tot timpul nopții deoarece animalele se tem de foc. Asigură-te că adaugi izopren sub sacul de dormit pentru a te feri de o posibilă umezeală a solului, dar și pentru a dormi confortabil.

Respectă indicatoarele din jurul zonei de campare, în cazul în care există, dar și pe cele de pe traseu, în cazul în care pleci într-o drumeție. Ia cu tine și haine impermeabile în cazul în care va ploua. Totuși, cel mai sigur este să verifici starea vremii înainte de plecare și să te asiguri că vremea va fi frumoasă.

Așadar, dacă te pregătești să pleci cu cortul prin țară, asigură-te că iei cu tine tot echipamentul necesar și că alegi un loc potrivit pentru amplasarea cortului. Iar atât timp cât îți iei toate măsurile de siguranță, vei avea parte de o aventură de neuitat.

Sursă foto: Shutterstock