Pe acest cont de Instagram sunt incarcate periodic fotografii ale unor tineri care par sa fie reprezentanti ai elitei Teheranului. Toti poarta ceasuri de lux, au masini sport de ultima generatie si se distreaza in cluburi de lux. De la prima postare care a avut loc pe 13 septembrie, acest cont a adunat pana acum peste 50.000 de abonati ("urmaritori").

Teheran.

"Copiii bogati ai Teheranului" a atras atentia in mediul online din cauza imaginilor explicite cu alcool si femei tinere care nu poarta pe cap traditionalul "hijab", iar in cateva cazuri ... apar chiar in bikini.

Conform BBC, legea iraniana prevede ca femeile sunt obligate sa-si acopere capul cu o esarfa cand sunt in public si sa se imbrace cuviincios. Ce-i drept insa, aceste reguli nu se aplica in spatiile private, asa cum se pare ca sunt cele de pe Instagram.

Teheran.

Si, desi consumul de alcool este interzis in Iran, este binecunoscut faptul ca multi membri ai clasei bogate fac acest lucru in casele lor, cand nu-i vede nimeni.

Un alt aspect care pare ciudat pentru Iran este faptul ca acest cont de Instagram ar fi fost creat intr-o perioada in care guvernul de la Teheran este cu ochii pe retelele de socializare. Luna trecuta, de exemplu, 7 tineri iranieni au primit inchisoare cu suspendare si 91 de lovituri de bici pentru ca au postat o inregistrare video online cu ei in timp ce dansau pe melodia "Happy" a lui Pharell.

Teheran.

Insa multi dintre cei care apar in fotografiile de pe Instagram par sa fie copiii unor persoane cu functii inalte din Iran, asa ca nu ar avea de ce sa se teama de repercusiuni. "Multi dintre ei au pe tatii lor care sunt de neatins. Daca intra in vreo problema .. aceasta va disparea." a declarat un consultant IT din Teheran pentru London Times, citat de Huffington Post.

Intr-o postare recenta, persoana sau persoanele care administreaza contul "Rich Kids of Tehran" au scris urmatorul mesaj:

Teheran.

"Noi iubim orasul nostru, Teheran. Si nu incercam sa facem o diferenta intre bogati si saraci. Incercam sa aratam lumii cat de frumos este Teheranul si oamenii care traiesc acolo. Orientul Mijlociu este intotdeauna la TV cu reactii negative, iar noi vrem sa aratam ca Teheranul nu este asa. Aceasta pagina nu este una politica si niciodata nu am avut intentii rele. Niciodata nu ne-am gandit ca aceasta pagina va ajunge la stiri in toata lumea. Unii dintre cei care apar pe acest cont de Instagram nu traiesc in Iran. #richkidsoftehran #welovetehran".

Teheran.

Pe de alta parte, pagina 'copiilor bogati" a inspirat aparitia unor alte conturi, inclusiv una care se numeste "Copiii saraci ai Teheranului".

Teheran.

Aici sunt aratate imagini cu alti rezidenti ai capitalei, dar care traiesc mai rau. Desi guvernul iranian refuza in general sa furnizeze informatii cu privire la nivelul saraciei, conform televiziunii americane PBS, cercetatorii guvernului au sustinut in 2011 ca aproximativ jumatate din populatia urbana a Iranului traieste sub limita saraciei.

Teheran.