motiv pentru care noul preşedinte al Turciei a fost acuzat de popor că se poartă ca un "sultan".

Construit într-un teritoriu împădurit protejat de lege din Ankara, Palatul Alb este de patru ori mai mare decât Versailles, permiţându-i lui Erdogan să îl întreacă în grandoare pe Louis al XIV-lea, "regele soarelui" al Franţei, scrie Business Insider, care prezintă un tur video al palatului.

În interior, un coridor maiestuos duce la o scară impresionantă, iar stilul arhitectonic pare să fie o combinaţie de tradiţii otomane şi seljuk cu cel al unei staţii feroviare moderne din China.

Toaletele au tapet din mătase, iar întreaga clădire este înconjurată de un parc împădurit. Sute de copaci au fost doborâţi pentru a face loc noii locuinţe a preşedintelui, care a construit, pentru precauţie, un buncăr subteran.

Costul total al complexului se ridică la 490,7 milioane de euro, potrivit ministrului turc de finanţe, Mehmet Simsek, sumă dublă faţă de estimările iniţiale.

"Aşa numitul sultan a construit asta pentru el într-o ţară în care trei milioane de oameni sunt fără loc de muncă", a spus Kemal Kilicdaroglu, liderul partidului din opoziţie şi unul dintre criticii lui Erdogan.

Spre deosebire de preşedinţii anteriori, Erdogan conduce frecvent întâlnirile guvernului. A cheltuit şi aproape 147 milioane de euro pentru un nou avion prezidenţial, conceput şi dotat de Airbus după propriile specificaţii.

"Nimeni nu poate împiedica finalizarea acestei clădiri. Dacă sunt destuld de puternici, să vină şi să-l dea jos", a spus preşedintele Erdogan la adresa criticilor săi.