Atât la nivel profesional, cât şi personal, este important să îţi asumi riscuri şi să faci ceea ce crezi că e bine pentru tine, chiar dacă şansele de reuşită nu par a fi favorabile.

În ceea ce priveşte domeniul de activitate în care profesezi, nu ezita să îţi schimbi locul de muncă dacă eşti de părere că nu eşti plătit suficient sau nu îţi sunt recunoscute meritele. Riscă, deschide-ți o afacere și nu te opri la primele hopuri. Perseverența este calea spre succes.

Și în viața personală este bine să îți asumi riscuri. De la interacțiunea cu alți oameni până la sporturile pe care le practici. Dacă ești o persoană introvertită, să îți faci curaj să socializezi cu persoanele din jurul tău, chiar dacă acestea par inabordabile, îți poate aduce numeroase beneficii. Încearcă sporturi diverse, dacă îți dorești să simți senzația de libertate și vrei să îți depășești limitele. Sub îndrumarea unui instructor și cu echipament protectie adecvat, vei putea să experimentezi senzații uimitoare la orice vârstă, chiar dacă sporturile nu au făcut parte din copilăria ta. De la un joc de fotbal sau baschet până la scubadiving sau snowboarding, fiecare activitate nouă pe care o încerci înseamnă adrenalină, curaj și frică, dar și curaj și stare de bine.

Faptul că îți asumi riscuri te ajută să îți dezvolți stima de sine și să ai parte de experiențe uluitoare, care îți vor fi de folos în viitor. Iată și alte motive pentru care ar trebui să riști în viață:

Riscurile generează noi posibilități

Dacă îți asumi riscuri, poți crea un nou set de oportunități pentru viitor. Pe de o parte, poți obține tot ceea ce ți-ai propus, dar, în același timp, poți deschide multe alte uși, la care anterior nu te-ai gândit. Este important să ai mintea deschisă, astfel încât să nu lași să treacă pe lângă tine momente cu adevărat uimitoare și satisfăcătoare.

Și, chiar dacă rezultatul nu este cel așteptat, să îți asumi riscuri este benefic. Eșecul te ajută să obții o perspectivă nouă și o experiență utilă, pentru că vei învăța cum să gestionezi situații asemănătoare în viitor.

Riscurile te ajută să învingi fricile

Unii oameni ezită să lupte pentru ceea ce își doresc sau să încerce lucruri noi, deoarece se simt vulnerabili și nu vor să fie răniți, să fie dezamăgiți sau să se simtă ridicoli. Însă pentru a depăși aceste temeri, este important să încerci, chiar dacă există riscul eșecului. Când nu îți sunt satisfăcute așteptările, nu înseamnă că eșuezi, ci că înveți să îți învingi fricile. În viitor, s-ar putea să îți pese mai puțin de ceea ce cred oamenii și de ceea ce ar putea merge prost, ceea ce înseamnă o perspectivă nouă, mai puternică, în felul în care gândești și vezi lucrurile.

Riscurile te ajută să dai un exemplu bun

Mulţi dintre părinţi vor ca cei mici să îşi asume riscuri şi să înveţe să iasă din zona lor de confort. Acest lucru poate însemna să înveţe să meargă pe bicicletă, să interacţioneze cu cei din jur sau să meargă la grădiniţă. Când copiii văd că adulţii îşi asumă riscuri şi sunt dispuşi să încerce lucruri noi, vor fi şi ei, la rândul lor, mai dispuşi să iasă din zona lor de confort. Nu te poţi aştepta că cei mici să cucerească lumea dacă tu nu eşti dispus să îi arăţi cum să facă acest lucru.

Tu ce riscuri ți-ai asumat astăzi?

Sursă foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/ Shutterstock