Igiena este vitala, dar trebuie facuta cu multe informatii. Spre exemplu, betisoarele de urechi fac mai mult rau decat bine, iar pielea sufera daca faceti mai mult de doua dusuri zilnic. Igiena orala nu este recomandata dupa consumul bauturilor acidulate, iar igiena intima se face, si ea, dupa reguli. Le aflam impreuna.
In interioul urechilor nu introduceti betisoare. Acestea pot face toaleta doar in exteriorul conductului auditiv. In interiorul urechii exista structuri proprii, ciliare, cu functie de igienizare. Pe de alta parte, cerumenul are un rol de protectie.
Dr. Mura Hainarosie, medic specialist ORL: "Deci nu facem otita externa la prima intalnire cu o bacterie. Se lipesc in acea pelicula de ceara."
Cat priveste pielea, e valabila si aici afirmatia: ce e prea mult strica! Tegumentele au in suprafata un asa numit film hidro-lipidic. Cu alte cuvinte, grasimi care protejeaza de actiunea iritanta a factorilor de mediu.
Dr. Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog: "Aceasta bariera poate sa fie dizolvata prin actiunea agresiva a sapunului sau produselor de spalat, in special daca recurgem la igienizarea pielii prea frecvent, cel putin iarna de 2 ori pe zi este ultra-suficient."
Iginea orala e recomandata de doua ori pe zi. In caz contrar, bacteriile prezente in mod normal in cavitatea bucala sunt capabile sa produca acizi. Vorbim despre substante care ataca dintii, dar si gingiile. Acesti acizi pot fi adusi usor si din exterior. Dulciurile, sucurile, dar si apa acidulata determina produsi acizi.
Dupa ingestia acestora, mediul din cavitatea orala are nevoie de 30 de minute sa se re-echilibreze. In aceasta jumatate de ora, nu va periati dintii deoarece va agresati smaltul!
Reguli multe exista si in privinta igienei intravaginale in cazul femeilor. Vaginul are 3 mecanisme naturale de igienizare. In primul rand, flora saprofita pazeste acest organ de gemenii din exterior. PH-ul vaginal este acid, un alt mecanism care blocheaza microbii din exterior. Iar la nivelul vaginului, dar si al colului, exista glande care secreta permanent. Secretiile normale se elimina si au astfel si functie de igienizare.
Dusul intravaginal se justifica doar in cazul unei infectii genitale, dar si dupa contact intim. Iata de ce:
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Inflamatia face ca glandele sa secrete mai mult. Este un mediu de cultura in acest mediu, de cultura chiar propriu."
Toate aceste reguli scad frecventa infectiilor.
Sursa: Stirileprotv.ro