Marea Piramida din Giza, numita si Piramida Khufu, dupa regele pentru care a fost construita in urma cu mai mult de 4.500 de ani, masoara 146 de metri inaltime. Complexa constructie, care este si astazi intacta, ascunde multe mistere.

Arheologii au analizat-o de-a lungul zecilor de ani din mii de unghiuri, insa nici pana acum nu ii stiu toate secretele.

Asta pentru ca Piramida are camere secrete, zidite in asa fel incat sa nu poata fi identificate.

Tehnologia scanarii piramidelor, dezvoltata insa in ultimii ani, ii ajuta insa pe cercetatori sa faca noi descoperiri.

Astfel, organizatia Heritage, Innovation and Preservation (HIP Institute), in colaborare cu Universitatea din Cairo, a reusit sa faca o noua descoperire.

Arheologii au supus piramida unui test termic si au facut si mai multe simulari 3D. Acestia au descoperit ca in spatele peretelui nordic se afla unele spatii libere. Aceste "goluri" ar fi de fapt camere secrete.

Prima camera s-ar afla la 105 metri deasupra pamantului, pe partea nord estica. Aceasta ar avea cel putin un coridor in interior care nu se stie unde duce exact.

"Mai multe date vor fi colectate pana la sfarsitul lunii octombrie. Forma precisa si dimensiunile nu sunt pentru moment cunoscute", au spus cercetatorii.

In noimebrie 2015, pe partea din spatele peretelui nordic al piramidei au mai fost descoperite patru blocuri de piatra in forma de V, deasupra unui coridor.

"In arhitectura antica, acestea nu erau utilizate doar pentru decoratiuni, insa avea un rol practic. De obicei pentru a tine tavanul ori pentru a proteja o camera. Astfel, ramane intrebarea: ce rol au ele acolo?", mai spun arheologii.

Pe de alta parte, alti cercetatori nu sunt la fel de convinsi ca aceste camere exista.

Ministrul egiptean pentru antichitati Zahi Hawass a evitat sa vorbeasca despre posibile camere in interiorul piramidei, spunand ca "anomaliile" vazute cu ajutorul tehnologiei cu termoviziune si cu ajutorul celorlalte tehnologii pot fi date doar un simplu rezultat al modului de constructie, nu neparat camere utilizabile.

"Nu cred ca sunt camere secrete", a spus acesta.