Imensa structură pune sub semnul întrebării şi principiul cosmologic emis de Albert Einstein, spun astronomii de la University of Central Lancashire din Marea Britanie, autorii acestei descoperiri, despre care au scris în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Conform acestui principiu, Universul este în mod esenţial omogen atunci când este privit la o scară suficient de mare, calculele specialiştilor sugerând că nu ar trebui să existe structuri mai mari de 1,2 miliarde de ani-lumină.

Un quasar este un nucleu galactic activ îndepărtat, care emite enorme cantităţi de energie. Quasarii sunt cele mai strălucitoare obiecte din Univers, emiţând de mii de ori mai multă lumină decât o galaxie normală. Se crede că această luminozitate este de fapt energie de materie care este atrasă în găurile negre masive de centrul quasarului.

Din 1982, se ştie că quasarii au tendinţa de a se grupa în structuri de mărimi uluitoare, spun astronomii.

Noul grup de quasari descoperit are o dimensiune de 500 de megaparseci (un megaparsec fiind echivalentul a 3,3 milioane de ani-lumină). Lungimea lui este de 1.600 de ori mai mare decât distanţa de la Calea Lactee până la cea mai apropiată galaxie - Andromeda.

Descoperirea este surprinzătoare, spun specialiştii, pentru că arată că Universul nu este atât de uniform pe cât s-a crezut.