Craterele nou apărute, alături de alte sute mai mici, au fost depistate de oamenii de ştiinţă în aceeaşi zonă în care au fost descoperite alte trei cratere enorme anul trecut, în Peninsula Iamal, scrie dailymail.co.uk. Numele peninsulei se traduce prin sintagma "Capătul lumii".

Deşi încă derutaţi privind procesele exacte de apariţie a craterelor, oamenii de ştiinţă presupun că acestea sunt cauzate de erupţii de gaz metan din permafrost (n.r. strat de sol şi de roci care nu se dezgheaţă nici în timpul verii), odată cu topirea solului îngheţat, provocată de creşterea temperaturilor.

Noua descoperire a născut deja îngrijorarea că astfel de cratere s-ar putea înmulţi, din moment ce climatul continuă să se încălzească. Au fost emise chiar avertismente potrivit cărora zona se confruntă cu iminenţa unui dezastru natural.

Unul dintre cratere, înconjurat de cel puţin 20 de găuri mai mici, este la doar 9,6 kilometri de o fabrică importantă de producţie de gaz, iar experţii au prezis că ar putea fi până la 30 de alte cratere care "aşteaptă să fie descoperite".

Citeste mai mult pe Mediafax.ro