Riscurile medicale generate de expunerea prelungită la soare, asupra cărora medicii avertizează de mulţi ani, sunt puse sub semnul întrebării în acest studiu recent care sugerează faptul că "băile de soare" pot avea efecte benefice asupra stării de sănătate, informează dailymail.co.uk.
În ciuda unei asocieri puternice cu cancerul de piele, cercetătorii danezi au descoperit că expunerea prelungită la soare pare să reducă destul de mult riscul de infarct şi de sindrom al morţii subite, pe lângă deja cunoscutul efect benefic asupra sănătăţii sistemului osos.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au analizat dosarele medicale ale întregii populaţii din Danemarca în vârstă de peste 40 de ani - peste 4 milioane de persoane - şi au descoperit că persoanele care au fost diagnosticate cu cancer de piele non-melanim prezintă un risc de infarct cu 4% mai scăzut decât populaţia generală.
Aceleaşi persoane prezintă, totodată, un risc cu 50% mai mic de a muri tinere, iar datele medicale sugerează că sistemele lor osoase sunt mai sănătoase.
Cancerul de piele non-melanom, care se dezvoltă în straturile superioare ale pielii, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume.
Aproximativ 100.000 cazuri noi sunt descoperite în Marea Britanie în fiecare an, însă rata de supravieţuire este ridicată.
Acest tip de cancer este diferit de alte tipuri mai rare şi mai grave de melanom, care se pot răspândi cu rapiditate la alte organe şi provoacă 2.000 de decese în Marea Britanie în fiecare an.
Cercetătorii britanici au pus sub semnul întrebării concluziile studiului danez.
"Expunerea excesivă la razele ultraviolete reprezintă principala cauză de apariţie a cancerului de piele. Cu toţii avem nevoie de soare pentru a sintetiza vitamina D, care este crucială pentru sănătatea oaselor. Însă secretul este acesta: să ne bucurăm de soare în condiţii de siguranţă şi să evităm arsurile solare", a declarat medicul Claire Knight de la Cancer Research UK.
Cercetătorii danezi au formulat şi ei o notă la finalul studiului lor, în care afirmă că persoanele care adoră soarele ar putea avea de beneficiat pur şi simplu datorită faptului că organismele lor sintetizează cantităţi mai mari de vitamina D, o moleculă creditată cu beneficii multiple pentru sănătate. Aceste persoane pot fi mai sănătoase, totodată, datorită faptului că trăiesc mai mult în aer liber, adoptând astfel un stil de viaţă mai sănătos.
Studiul a fost publicat în International Journal of Epidemiology.