"M-am retras oficial din activităţile sportive extreme", a anunţat Baumgartner luni, cu ocazia unei întâlniri oficiale cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu care a discutat despre saltul său istoric, realizat pe 14 octombrie, de la altitudinea record de 39.043 de metri, deasupra statului american New Mexico.

Ban Ki-moon i-a mărturisit lui Felix Baumgartner că a urmărit, ca milioane de alte persoane, saltul său temerar, difuzat în direct online şi la televiziune, spunând că îl consideră pe sportivul austriac drept "cel mai curajos om din lume".

"Am discutat despre ceea ce am reuşit eu să fac şi despre proiectele mele, despre cum voi putea să îi inspir pe tineri şi pe femei", a declarat austriacul în vârstă de 43 de ani într-un interviu acordat AFP, după întâlnirea sa cu Ban Ki-moon.

El s-a declarat dispus să se angajeze într-unul dintre programele iniţiate de ONU.

Paraşutistul austriac a spus că, în prezent, se gândeşte să devină pilot de elicoptere, iar aceasta va fi activitatea lui principală după retragerea din sporturile extreme.

"Mă voi consacra serviciului public în calitate de pilot de elicoptere pentru misiunile de salvare a persoanelor în dificultate din zonele montane, dar şi în calitate de pompier", a spus Felix Baumgartner, precizând că va lucra în Austria, Elveţia şi în Statele Unite.

Referindu-se la saltul său recent, care a impresionat milioane de persoane din lumea întreagă, paraşutistul austriac a spus că nu a suferit nicio accidentare sau traumatism.

"După ce am revenit pe sol, am fost supus unui control medical complet, iar medicii nu au găsit nimic anormal", a spus el.

Cu toate acestea, Baumgartner le-a recomandat admiratorilor săi să nu încerce să îl imite: "Credeţi-mă, a fost foarte greu".

Austriacul Felix Baumgartner, care a realizat cu succes pe 14 octombrie, în jurul orei 21.08 (ora României), saltul în cădere liberă din stratosferă - o premieră mondială -, plonjând de la o altitudine record de 39.043 de metri, deasupra statului american New Mexico, a depăşit viteza sunetului, stabilind un record mondial.

Astfel, Felix Baumgartner a avut în timpul coborârii o viteză de 1.342,8 kilometri/ oră, potrivit site-ului redbullstratos.com.