Zeci de femei dezbracate pana la mijloc, sustinute de sute de protestatari imbracati, au marsaluit marti in Buenos Aires pentru dreptul de a face plaja seminud dupa ce politia a cerut recent unor femei fara sutien sa paraseasca o plaja din apropiere, relateaza miercuri agentia DPA.

Proteste similare au avut loc in ultimele saptamani pe teritoriul Argentinei in urma incidentului din luna ianuarie, insa este inca neclar daca legile din Argentina permit femeilor sa faca topless in public.

Politia a facut referire la un articol din codul penal care interzice afisarea obscena in public pentru a justifica cererea adresata acelor femei de a parasi plaja, chiar daca cel putin un judecator a stabilit dupa producerea incidentului ca bronzarea topless in public nu reprezinta o crima.

Femeile, care au adus in discutie faptul ca trebuie sa aiba dreptul de a face plaja asemenea barbatilor, au scandat, si-au pictat sloganuri pe corp si au purtat pancarte pe care era scris mesajul: ''Singurii sani care-i deranjeaza sunt aceia care nu sunt de vanzare''.

Protestatarii au indicat ca incidentul de pe plaja indica inegalitatea sociala dintre barbati si femei din Argentina.

''In multe locuri, atunci cand o femeie semnaleaza violenta de gen, ea nu este ascultata, dar daca o femeie isi arata sanii, atunci trimit atat de multi politisti'', a declarat Grace Prounesti Piquet, in varsta de 33 de ani.

Protestul a atras un numar mare de barbati care priveau, atragand scandari din partea femeilor care marsaluiau si care le cereau sa plece.

La sfarsitul lunii ianuarie, in plina vara in emisfera sudica, o plaja aglomerata aflata la 500 km distanta de Buenos Aires a fost scena unui eveniment neobisnuit: aproape 50 de politisti au inconjurat trei femei care se bronzau cu sanii goi. Ele fusesera denuntate de alte persoane care stateau pe aceasta plaja nedestinata nudistilor si cele trei erau pasibile de amenda. Dupa mai multe discutii, in mijlocul unei multimi care, fie le luau apararea, fie strigau la ele sa plece, femeile au preferat sa paraseasca plaja. Momentul a fost filmat, iar clipul a facut inconjurul retelelor de socializare. Incidentul a provocat o ampla controversa in aceasta tara sud-americana cunoscuta pentru cultura sa "machista"

Sursa: Agerpres