"După dealuri" a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu - recompensat cu premiul Palme d'Or în 2007, pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.
"După dealuri" a avut premiera de gală la finalul lunii octombrie şi se află pe lista scurtă de propuneri pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza - o premieră pentru cinematografia românească.
"După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană.
Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană, dar şi la premiile Satellite, acordate în cinematografia independentă din SUA.
Dar primul film selectat anul acesta la un festival de clasa A a fost "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude. Pelicula a fost prezentă în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin, la începutul acestui an.
Dar premiul cel mare pentru "Toată lumea din familia noastră" a venit în vară, la Festivalul de la Sarajevo, unde filmul a primit trofeul "Inima oraşului Sarajevo".
De asemenea, lungmetrajul lui Radu Jude a primit premiul Bayard d'Or, acordat celui mai bun film francofon, iar Şerban Pavlu a fost desemnat cel mai bun actor de juriul Festivalului Internaţional de Film de la Namur (FIFF), Belgia.
Tot în 2012 a fost lansat şi noul film al lui Tudor Giurgiu, "Despre oameni şi melci", care a adus în cinematografe, de la lansare, 63.623 de spectatori, devenind producţia românească cu cel mai mare public anul acesta.
Tudor Giurgiu se mai poate lăuda cu o performanţă anul acesta, fiind câştigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj acordat, în decembrie, de Academia de Film Europeană, pentru "Superman, Spiderman sau Batman".
2012 a fost şi anul în care Silviu Purcărete a debutat oficial în regia de film, cu "Undeva la Palilula". Prima selecţie a filmului la un festival internaţional a fost la prestigiosul eveniment de gen organizat la Karlovy Vary.
Spre finalul lui octombrie a avut premiera şi un nou film de Dan Chişu - "Şi caii sunt verzi pe pereţi".
Finalul de an a adus în cinematografe drama ultimelor ore din viaţa familiei Ceauşescu - "Trei zile până la Crăciun", o comedie romantică semnată de regizorul Iura Luncaşu - "Minte-mă frumos", care a devenit filmul românesc cu cele mai mari încasări anul acesta, dar şi partea a doua a seriei "Ho Ho Ho".