Cercetătorii de la Universitatea Oxford au realizat o analiză după 14 studii diferite în care se urmărea modul în care tinerii folosesc internetul.
Analiza publicată în revista Plos One arată că un număr de studii au evidenţiat o legătură între folosirea internetului şi autovătămarea şi tentativa de suicid, dar unele dintre acestea au sugerat că internetul poate avea o influenţă pozitivă.
Cercetarea făcută de specialiştii de la Universitatea Oxford a evidenţiat o serie de pericole care apar odată cu utilizarea excesivă a internetului, inclusiv normalizarea autovătămării şi riscul de hărţuire. De asemenea, s-a descoperit că există "o legătură puternică" între forumurile online şi riscul crescut de suicid, potrivit bbc.co.uk.
Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă britanici au spus că unele studii au evidenţiat că forumurile ar putea ajuta şi conecta, din punct de vedere social, persoanele izolate. De asemenea, au fost exemple în care utilizatorii de forumuri încurajau comportamentul pozitiv, le dădeau sfaturi celorlalţi în sensul de a cere ajutor specializat şi îi felicitau pe cei care nu se răneau singuri.
"Comunicarea prin internet şi prin alte mijloace electronice are un rol important în prevenirea comportamentului suicidar în rândul tinerilor", a spus Keith Hawton, autorul analizei.
"Următorul pas va fi dezvoltarea unor intervenţii terapeutice folosind aceste canale de comunicare, mai ales pentru cei care nu vor să ceară ajutor în clinici", a completat acesta.
Multe persoane folosesc forumurile şi chat-urile pentru a discuta, în mod anonim, despre sentimentele lor care implică suferinţa şi disperarea, inclusiv gândurile privind sinuciderea, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra individului. Astfel că, prin intermediul acestor mijloace de comunicare, indivizii pot discuta despre sentimente despre care în viaţa reală nu vorbesc cu nimeni.
"În loc să ne concentrăm să găsim modalităţi de a închide sau a cenzura aceste site-uri, ar trebui să ne gândim la oportunităţi online pentru a ajunge la suferinţa emoţională a oamenilor", concluzionează cercetătorii.