La inceputul saptamanii trecute, o descoperire soc a fost facuta in Long Island, SUA. Trupurile neinsufletite ale mai multor adolescenti au fost descoperite intr-o padure, potrivit politiei.

Presedintele Donald Trump a numit banda criminala considerata responsabila pentru crime "extrem de periculoasa", in timp ce Procurorul General Jeff Sessions a jurat sa o anihileze complet. Amandoi au pus ascensiunea ei pe seama politicii imigrationiste.

Ce este MS-13

O banda criminala cu origini in El Salvador, dar care a racolat membri si din Honduras, Guatemala ori Mexic, MS-13 activeaza inclusiv in cartierele rau famate ale Los Angeles-ului inca de la mijlocul anilor '80.

Termenul MS este o abreviere pentru Mara Salvatrucha, o combinatie intre Mara, care inseamna banda, Salva, de la Salvador, si trucha, care in limbaj de strada inseamna smecher. Numarul 13 reprezinta pozitia literei M in alfabet.

MS-13 si-a creat o reputatie pentru violenta extrema si pentru asasinatele cu macheta in carierele dominate de bandele care se ocupa cu traficul de droguri, santajul si taxele de protectie.

Potrivit FBI, MS-13 este intinsa pe teritoriul a 46 de state.

In 2012, banda a fost clasificata in SUA ca fiind una "tranzitionala" si a fost pozitionata alaturi de Los Zetas, de Camorra italiana si de Yakuza japoneza.

Membri MS-13 sunt acceptati doar dupa ce trec un test extrem de violent, din care unii nu mai ies vii. Regula este ca fiecare "discipol" sa fie batut cu violenta de ceilalti membri timp de 13 secunde. De asemenea, daca trec de aceasta incercare, tinerii trebuie sa comita o crima in numele bandei.

Parasirea MS-13 este si mai periculoasa. Membri ei sunt insemnati pe viata cu tatuaje pe tot corpul, iar parasirea inseamna moartea.

Tot FBI noteaza ca in 2008, MS-13 numara intre 6.000 si 10.000 de adepti.

Potrivit unor rapoarte, venitul bandei se ridica anual la peste 30 de milioane de dolari, bani obtinuti din traficul de droguri, santaj, taxe de protectie si asasinate la comanda.

Alti specialisti, citati de BBC, noteaza ca motto-ul bandei este "ucide, violeaza, controleaza".