Aceste rezultate se opun mitului că fumatul micşorează gradul de stres.

Studiul citat a avut 500 de subiecţi, fumători care au intrat într-un program care îi ajuta să renunţe la fumat. În urma studiilor a fost descoperită o scădere dramatică a gradului de anxietate din viaţa celor 68 de fumători care au renunţat la ţigări în şase luni.

Efectul a fost mai mare asupra celor care aveau în mod regulat episoade de anxietate sau schimbări bruşte ale stării de spirit.

Cercetătorii de la universităţi prestigioase precum Cambridge, Oxford şi King's College din Londra sunt de părere că aceste rezultate ar trebui să fie promovate în aşa fel încât să ajute fumătorii să ia decizia de a renunţa la ţigări. În urma studiului s-a observat că nu există nicio modificare în nivelul anxietăţii atunci când subiecţii fumează din plăcere.

Cercetătorii au remarcat că fumătorii sociali, care recurg la acest gest pentru a fi acceptaţi într-un grup, au prezentat mai puţine simptome de anxietate după ce au renunţat la ţigări.

Studiul vine în contextul în care în Marea Britanie există o campanie foarte puternică împotriva fumatului. Pachetele de ţigări sunt acoperite cu o fotogrrafie care prezintă o ţigară pe care creşte o tumoare. De asemenea, la începutul unui nou an, cea mai populară dorinţă printre fumători este aceea de a renunţa la acest viciu.