Mina de sare de la Turda a fost transformata intr-un minunat, dar ciudat parc, noteaza smithsonian.com. Mina este un monument istoric din timpuri vechi, cand exploatarea sarii reprezenta o afacere de succes in regiune. Incepand din anul 1992, mina a fost inregistrata ca sit istoric. Aceasta a fost transformata intr-un parc in care se gasesc cosuri de baschet, terenuri de golf, un lac subteran, un centru spa si multe alte facilitati.

Totodata, Salina Turda a fost inclusa, in 2013, intr-un top 25 al destinatiilor de calatorie incredibile din lume, despre care turistii nici nu stiu ca exista. Astfel, Salina Turda este listata in acest clasament al "destinatiilor de calatorie incredibile despre care nici nu ati stiut ca exista" de catre site-ul american Business Insider, in contrast cu atractii turistice traditionale, cum sunt cetatea Vaticanului din Roma, turnul Eiffel din Paris si catedrala Westminster din Londra.

Exploatarea sarii la Salina Turda dateaza din epoca romana. Salina a fost inchisa in 1932 si a fost redeschisa pentru public si pentru pacientii cu boli respiratorii in 1992. In perioada 2008-2010, ea a fost modernizata in urma unei investitii de aproape sase milioane de euro din fonduri europene si a fost inaugurata in ianuarie 2010. De la deschiderea din 1992 si pana in prezent, Salina Turda a fost vizitata de aproximativ 2 milioane de turisti romani si straini.

"Un motiv in plus pentru a vizita Romania", se mai spune pe site-ul smithsonian.com. Revista Smithsonian si smithsonian.com analizeaza subiectele si problemele care merita cercetate, studiate si expuse de Institutul Smithsonian - stiinta, istorie, arta, cultura populara - si realizeaza cronici pentru cititori.

Institutul Smithsonian este compus dintr-un institut de invatamant si cercetare si un complex de muzee, administrate si finantate de guvernul Statelor Unite ale Americii, de fonduri caritabile, contributii benevole si din profiturile obtinute din operatiunile sale de retail si licentiere.

Salina Turda

Institutul Smithsonian este cel mai mare complex muzeal din lume si multe dintre cladirile sale sunt repere istorice si de arhitectura.