Sambata a avut loc la Bucuresti ADCC Romania Open Championship. Un concurs de Submission Grappling, adica „orice fara lovituri”. Scopul era sa iti proiectezi adversarul si sa il finalizezi cu o strangulare sau o tehnica articulare pe brate sau pe picioare.

Competitia avut la start romani, cehi, moldoveni, italieni, bulgari, austrieci, turci si un brazilian. A fost de ajuns, pentru ca brazilianul asta "din Brazilia" i-a t-e-r-m-i-n-a-t pe toti, desi avea doar 66 de kilograme.

Sa ne intelegem, in Jiu Jitsu Brazilian si in sporturile de grappling (Judo, Lupte Libere, Sambo, etc) greutatea conteaza ENORM. Insa Gabriel a castigat meciuri cu adversari chiar si cu 40 de kilograme mai grei, cu multa tehnica si putina tactica. Stiti despre ce vorbesc, am mai „discutat” noi despre BJJ si ce inseamna tehnica vs forta.

dd

 

ee

Gabriel a fost singura centura neagra din concurs, desi unul dintre bulgari cred ca era si el pe acolo, dar nu a dezvaluit „gradul” pe care il are in BJJ. Dupa ce am stat putin de vorba cu el am aflat ca este un super campion, castigand 3 titluri mondiale la 3 centuri diferite.

Si pentru ca mi-a placut MAXIM de el (lol), caci este genul de sportiv cu priza la public, am facut si un interviu, old skool, pentru ca foarte multi baieti care au fost la competitie l-au apreciat pentru ce a aratat pe saltea dar si in afara ei, iar Gabriel este modelul perfect de sportiv si ambasador al BJJ-ului: tehnic, pregatit, calm si politicos.

gg

Povesteste-ne putin despre tine. Cand ai inceput sa practici BJJ si ce rezultate ai avut pana acum:

Ma cheama Gabriel Marangoni de Oliveira, sunt din Mogi das Cruzes / Sao Paulo / Brazilia, si m-am nascut pe 21 martie 1991. Cele mai mari performante ale mele sunt titlul mondial la centuri albe in 2006, titlul mondial la centuri albastre in 2008, titlul mondial la centuri maro in 2010, primul loc la nationalele de BJJ ale Brazilei, in 2008 si locul 3 la ADCC Trials Brasil 2011. Sunt centura neagra a clubului Checkmat, elev al lui Rodrigo Cavaca, Leo Vieira si Rafael Marangoni. Am inceput sa practic BJJ in noiembrie 2005 si am primit centura neagra in 2010, cand aveam 19 ani.

Cum ai ajuns sa participi la o competitie in Romania?

Am ajuns la aceasta competitie deoarece pana acum nu am avut ocazia sa particip la o competitie in afara Braziliei, iar in aceasta perioada eram in Grecia cand cineva mi-a trimis invitatia pe Facebook. Am vorbit cu organizatorul competitiei si seful ADCC pe Romania, Tudor Mihaita, daca pot participa desi sunt brazilian, si a zis ca nu e nicio problema, asa ca am sarit in avion si am venit la Bucuresti.

Cum a fost experienta ta in Romania?

Minunata, totul a fost nou pentru mine, nu mi-am imaginat niciodata ca intr-o zi voi avea o asemenea experienta si ma voi bucura atat de mult de aceste locuri frumoase.

Spune-ne trei lucruri care ti-au placut in Romania.

Ospitalitatea in primul rand, toata lumea s-a purtat foarte frumos cu mine. Monumentele, cladirile si arhitectura din centrul Bucurestiului sunt de asemenea foarte frumoase, desi am stat doar 2 zile in Bucuresti si nu am apucat sa vad prea mare lucru din acest oras.

Cum a fost competitia din punctul de vedere al unei centuri negre?

Concursul a fost incredibil, au fost cativa luptatori foarte buni, iar nivelul creste in fiecare an in Europa. In cativa ani vom avea cu siguranta campioni mondiali de aici. Este greu sa compar aceasta competitie cu altele deoarece in Romania nu sunt multe centuri mov, maro si negre (n.r. in BJJ centurile sunt alba-albastra-mov-maro-neagra) dar cativa baieti de la albastra sigur meritau mult mai mult, in opinia mea.

Care a fost cel mai greu meci pentru tine?

Mi-a placut finala de la categorie, impotriva lui Eugen Stanescu, este un baiat simplu si foarte tehnic cu care mi-a facut placere sa lupt. Cel mai greu meci a fost probabil semifinala de la Open, in care a trebuit sa lupt foarte strategic pentru a castiga la puncte.

Gabriel Marangoni vs Eugen Stanescu

In afara meciurilor tale, ti-au placut alti luptatori, te-a impresionat cineva?

Au fost cativa baieti la categoria 77 kilograme avansati care se miscau foarte bine, dar nu le stiu numele. Iar la incepatori Diyan Dyankov, tipul care a castigat categoria si openul se misca foarte bine de asemenea.

Se spune ca in Brazilia ai 2 optiuni, joci fotbal sau mergi intr-o sala de BJJ. Cum ai facut aceasta alegere si ce te-a ajutat?

Sincer nu prea imi place fotbalul. Este ceva rar pentru un brazilian, dar consider ca se investeste prea mult in fotbal iar celelalte sporturi raman fara sponsori si sustinere. Am ales BJJ-ul pentru ca fratele meu, Rafael Marangoni, care a inceput sa se antreneze inca din 1999, si ma tot invita la sala sa ma antreneze. Pana la urma am fost pe la 14 ani la un antrenament iar de atunci nu m-am mai oprit.


Ce trebuie sa stie o centura alba sau albastra pentru a avea rezultate in competitii?

Cred ca centurile albe si albastre trebuie sa se concentreze pe 2 pozitii principale, pe care sa le repete la infinit: aparari, atacuri, tranzitii. Daca incerci sa fii buni si la lupta din garda, si la depasiri, si din pozitii puternice, si la proiectari o sa iti fie foarte greu sa ai rezultate. Daca vrei sa ai succes la centuri mai putin avansate, sa zicem alba, albastra si mov, trebuie sa te concentrezi pe BJJ, nu pe judo, lupte libere sau antrenamentele in sala de forta. Asta este parerea mea. Decat sa faci un antrenament de Judo, unul de conditionare fizica si unul de BJJ intr-o zi, mai bine faci 3 pe zi de BJJ. Iar daca vrei sa ridici greutati, fa-o pentru a-ti antrena musculatura impotriva accidentarilor. Dar asta e pentru centurile mai mici, la maro si neagra lucrurile stau altfel…

Care este diferenta dintre o centura neagra normala si una care este campioana mondiala?

Diferenta este data de felul in care te antrenezi. Oricine poate lua centura neagra. Te antrenezi zilnic si intr-o zi o sa vina si centura. Dar o centura neagra care participa la competitii, trebuie sa faca niste schimbari in viata sa daca vrea rezultate. Trebuie sa renunte la petreceri, bautura, vacante, la toate lucrurile care ii dauneaza. Viata lui trebuie sa fie doar despre antrenamente, dieta, sa urmareasca fenomenul si ultimele informatii din BJJ, este un drum greu mai ales daca nu ai suport sau sponsori.

Care este stilul tau de a lupta si ce finalizari si inversari preferate ai?

Incerc sa lupt in functie de ce face adversarul, sa ii speculez greselile. Imi place sa lucrez din Spider Guard si Butterfly Guard, de unde si inversez iar finalizarile preferate sunt triunghiul si armbarul, doua finalizari simple dar foarte periculoase.

Ce mesaj ai pentru numerosii tai fani din Romania?

Le multumesc tuturor din Romania, toti cei din public au fost minunati iar sportivii de asemenea. A fost o mare placere pentru mine sa particip alaturi de voi. Sunt foarte fericit ca oamenii din sala veneau sa vorbeasca cu mine, sa imi ceara profilul de Facebook si sa faca poze cu mine. Continuati sa mergeti la sala, baieti, BJJ-ul ne face oameni mai buni.

ee

ff

Cam asta a fost competitia de la Bucuresti. Un regal sportiv castigat de o echipa din Romania, Absoluto BJJ, in care a stralucit un luptator din Brazilia. Rafael Marangoni a fost un fenomen intr-un sport relativ nou in Romania, care i-a incantat si inspirat pe multi dintre cei prezenti la competitie.

Cum a spus si Gabriel: continuati sa mergeti la sala, baieti.

bb

 

cc

 

ff

ii

hh