Noi o stim ca Ziua Pacalelilor, in timp ce englezii si francezii au numit-o April Fools' Day si Poisson d'Avril. Alte popoare latine o numesc Dia de los inocentes (n.r Ziua Inocentilor) si o sarbatoresc la alta data, pe 28 decembrie.

Cum a luat insa nastere aceasta zi a pacalelilor?

Ei bine, poate cea mai mare farsa este legata de originea incerta a zilei pacalelilor. Povestile despre aceasta sarbatoare sunt numeroase si variate, multe parand doar inventii.

O referire la aceasta zi apare in anul 1392 in scrierile poetului Geoffrey Chaucer, cu o poveste despre un cocos pacalit de o vulpe chiar pe 1 aprilie. Alta sursa arata ca originea Zilei Pacalelilor si-ar avea radacinile undeva in jurul anului 1539 in Flandra (regiune a Belgiei de astazi), scrierile unui poet flamant facand referire la un boier care si-a pacalit servitorul.

Cea mai populara dintre istorisirile legate de 1 aprilie vine insa din Franta anului 1564, de la momentul adoptarii calendarului gregorian. La acel moment, calendarul iulian a fost schimbat cu cel gregorian, iar petrecerea de Anul Nou s-a "amanat" pentru urmatorul 1 ianuarie. Insa vestea nu a ajuns la toata lumea, iar unii au sarbatorit totusi trecerea dintre ani si si-au trimis felicitari si urari, fiind apoi ironizati. "Nebunii de aprilie", au fost numiti.

In Anglia, 1 aprilie a devenit totusi o sarbatoare cunoscuta in secolul al XVIII-lea, fiind imprumutata de la alte popoare europene. Cel pacalit este numit "noddy" si trebuie sa poarta o coada agatata de pantaloni sau fusta

Ziua de 1 aprilie este sarbatorita chiar si in Iran. Iranienii o numesc "Sizdah Bedar", care inseamna "Minciuna de 13". Pentru ei, este a 13-a zi a Noului An Persan.

1 aprilie e ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 zile ale anului - Mark Twain.

Intre superstitile de 1 aprilie amintim cateva: se spune ca toti cei care nu accepta farsele cu umor vor avea ghinion tot anul ori ca daca o fata reuseste sa te pacaleasca, atunci va trebui sa te insori cu ea :)