Tragedia aviatica petrecuta in aceasta dimineata, in Columbia, in care a fost implicata echipa braziliana Chapecoense, se inscrie in seria accidentelor aviatice care au cutremurat lumea sportului.
De-a lungul anilor, lumea sportului a fost indoliata de catastrofe aviatice soldate cu victime. Intre acestea, cele mai cunoscute sunt tragediile de la Superga (1949) si Munchen (1958), in care au fost implicate AC Torino si Manchester United.
Accidentul de la Superga (1949)
Un numar de 31 de persoane, dintre care 18 fotbalisti, au murit pe data de 4 mai 1949. Avionul echipei AC Torino se intorcea de la Lisabona, dupa un meci amical cu Benfica.
Din cauza conditilor meteorologice nefavorabile, avionul s-a lovit de bazilica de la Superga.
In urma accidentului aviatic, Torino, care si-a pierdut aproape intreaga echipa, a jucat ultimele etape cu formatia de rezerve, reusind sa castige titlul de campioana.
Accidentul aviatic de la Munchen (1958)
Pe data de 6 februarie 1958, Manchester United si-a pierdut o mare parte din echipa. Avionul echipei s-a prabusit in Germania, dupa un meci la Belgrad, incheiat 3-3 cu Steaua Rosie, in Cupa Campionilor.
Cauza accidentului a fost givrajul, adica depunerea ghetii pe aripile avionului.
21 de pasageri din 44 si-au pierdut viata, intre care si fotbalistii Byrne, Taylor, Collman, Jones, Wheeland, Bent si Pegg.
Intre supravietuitori s-au aflat Sir Bobby Charlton si Sir Matt Busby.
La doar 6 zile de la accidentul aviatic, Manchester United a jucat cu Sheffield United, in optimile Cupei Angliei, invingand cu 3-0. Formatia a fost alcauita din rezerve si juniori.
Accidentul din muntii Malargue, Argentina (1972)
Cunoscut si ca Miracolul de la Andes, accidentul aviatic petrecut pe 23 decembrie 1972 a lasat in urma 29 de victime.
In avion se afla echipa de rugby Old Christian Montevideo, care se deplasa catre Chile pentru un meci.
Avionul, un Fairchild FH-227, s-a prabusit la o altitudine de 3.600 de metri, in munti.
In urma accidentului, 19 oameni au supravietuit, acestia supravietuind timp de doua luni fara mancare ori caldura, la temperaturi extrem de scazute. Pentru a supravietui, acestia au fost nevoiti sa se hraneasca cu trupurile celor decedati.
Pe seama acestei tragedii s-au scris mai multe carti si s-a facut si un film - Alive.
Tragedia de la Yaroslavl (2011)
In urma cu doar 5 ani, in Rusia a avut loc un accident aviatic de proportii. Avionul echipei de hochei Lokomotiv Yaroslavl s-a prabusit, provocand moartea a 44 de persoane, din cele 45 aflate la borg.
Echipa decolase de la Yaroslavl cu destinatia Minsk, dar avionul s-a prabusit la doar cateva minute dupa decolare.
Jan Marek, Karel Rachunek si Josef Vasicek, campioni mondiali cu nationala Cehiei de hochei, si-au pierdut viata. De asemenea, campionul olimpic Stefan Liv si slovacul Pavol Demitra.
Avionul prabusit era un Yakolev Yak-42D de conceptie sovietica.
Alte echipe implicate in accidente aviatice: Green Moss (Chile) - 1961; Alianza Lima (Peru) - 1987; Echipa nationala a Zambiei - 1993.